0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Deputatii europeni de la comisiile pentru libertati civile si drepturile femeii au sustinut un acord cu statele membre privind masuri mai dure in combaterea traficului, cu scopul crearii unui mediu ostil pentru traficanti, protejarea victimelor si o prevenire mai riguroasa.

Raportul parlamentar a fost intocmit de socialista suedeza Anna Hedh, de la comisia pentru libertati civile, si slovaca Edit Bauer de la Grupul Partidului Popular European (Cre?tin Democrat) si comisia pentru drepturile femeii. Doamna Hedh ne-a spus ca acordul este „mai bun decat mi-as fi imaginat“.

Conform raportului, ajutorul si sprijinul oferit victimelor inainte si dupa procedura legala, dar si in timpul acesteia. nu trebuie conditionat de cooperarea victimei in ancheta sau proces. Textul specifica si cererea ca victimei sa nu i se impuna penalitati.

Sanctiuni mai dure

Traficul uman are mai multe motive, printre care exploatarea sexuala, munca fortata, cersitul, prelevarea de organe, adoptiile ilegale. Este mai lucrativ decat traficul de droguri, aducand cele mai mari venituri ilegale dupa comertul cu arme. Multe victime sunt exploatate pentru prostitutie (43%).

Conform noilor reguli, traficantii risca pana la 10 ani de inchisoare. Sanctiunile variaza intre diferitele state membre. „Cand sunt implicate persoane legale, sanctiunile trebuie sa includa, de exemplu, anularea dreptului la beneficii sau ajutoare publice, interzicerea temporara sau permanenta a practicarii activitatilor comerciale, plasarea sub supraveghere juridica sau inchiderea temporara sau permanenta a afacerii“, ne-a spus doamna Bauer.

Descurajarea cererii

Un element cheie al combaterii traficului este descurajarea cererii si pedepsirea nu numai a traficantului, ci si a celui care cumpara serviciul unei persoane exploatate.

Majoritatea deputatilor europeni sunt gata sa declare infractiune folosirea serviciilor unei persoane exploatate. Cu toate acestea, acordul cu statele membre este mai putin dur. Acesta „incurajeaza“ doar declararea acestui lucru drept infractiune.

Textul a fost aprobat in comisiile pentru libertati civile si drepturile femeii cu 51 de voturi pentru, niciun vot impotriva, nicio abtinere. Noua directiva va inlocui regulile actuale ce dateaza din 2002. Statele membre vor avea la dispozitie doi ani pentru a transpune regulile in legislatia nationala. Danemarca si Regatul Unit nu sunt obligate sa participe (beneficiind de „opt-out“).

Sursa: Parlamentul European

Distribuie acest articol!