0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

MFP a publicat ieri pe site-ul sau o noua forma a proiectului de act normativ privind normele de aplicare a programului “Prima Masina”. Mai exact, ministerul a eliminat criteriul categoriilor de varsta in functie de care persoanele fizice puteau fi eligibile pentru finantare prin acest program. Astfel, toti cei care au peste 18 ani ar putea sa acceseze “Prima Masina”.

Ministerul Finantelor a postat ieri pe site-ul o noua forma a normelor de aplicare a programului “Prima Masina”, care include propuneri si observatii rezultate din procesul de consultare publica si inter-institutionala, se mentioneaza intr-un comunicat remis marti redactiei.

Comparativ cu prima varianta a normelor de aplicare postata pe site-ul MFP pe 31 octombrie 2014, proiectul de hotarare de Guvern publicat ieri pe site-ul institutiei elimina criteriul pe categorii de varsta pentru potentialii beneficiari. Astfel, conform noii variante, toate persoanele fizice cu varsta de peste 18 ani, eligibile sa aplice pentru acest program, vor beneficia de finantare care va acoperi maximum 95% din pretul de achizitie prevazut in factura proforma. Din finantarea acordata, maximum 50% va reprezenta garantia statului.

De asemenea, durata maxima a finantarilor acordate prin “Prima Masina” ar putea fi de 60 de luni calendaristice, adica cinci ani, conform noilor dispozitii propuse de Finante, in timp ce vechiul proiect prevedea ca imprumutul putea fi acordat pe maximum sapte ani.

In ceea ce priveste costurile finantarii suportate de beneficiar, acestea ar putea fi compuse din doua elemente, se mentioneaza in noul proiect de act normativ. Este vorba despre rata dobanzii ROBOR la 6 luni plus o marja de maximum 3% pe an. Aceasta marja va include nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator in toate etapele creditarii, insa nu va include costul asigurarii autoturismului, costul aferent efectuarii formalitatilor de publicitate, prima de garantare si penalitatile percepute conform contractului de finantare.

Al doilea element al costului total al finantarii ar putea fi prima de garantare, compusa din comisionul de risc datorat MFP si comisionul de administrare datorat FNGCIMM. Comisionul de risc se va calcula de catre finantator, ca procent aplicat la suma garantata in cadrul programului si se va achita o singura data, la acordarea garantiei. Comisionul de administrare  se va calcula la soldul garantiei statului.

Programul “Prima Masina”, prin care statul va garanta finantarea pentru achizitia unui autoturism nou, va beneficia in 2014 de un plafon total al garantiilor de 50 de milioane de lei, lucru prevazut si in prima varianta a proiectului de act normativ.

Ce conditii urmeaza sa indeplineasca beneficiarii programului?

Potrivit noului document propus de MFP, programul ar putea fi accesat de toti tinerii cu varsta de peste 18 de ani, fiind eliminat criteriul pe categorii de varsta, cuprins in varianta initiala a proiectului de act normativ.

Aceste persoane ar putea accesa programul daca la data aprobarii creditului vor indeplini cumulativ urmatoarele conditii:

  • au calitatea de imprumutati in raport cu finantatorul;
  • la data aprobarii finantarii indeplinesc criteriile de eligibilitate prevazute la art.2 lit.b) din OUG nr. 66/2014 si respecta conditiile programului;
  • la data aprobarii finantarii indeplinesc conditiile generale ale programului prevazute la art.2^1 din OUG nr. 66/2014;
  • fac dovada cu copia facturii proforma emise de vanzator ca autoturismul care se achizitioneaza in cadrul programului este nou, este produs in spatiul intracomunitar sau provenit din import, indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului EURO 5, este achizitionat de la o persoana juridica care are ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor si are un pret de achizitie care nu depaseste suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA. Factura proforma emisa de vanzator va contine in mod obligatoriu mentiuni referitoare la faptul ca autoturismul care se achizitioneaza in cadrul programului este nou si se incadreaza in cerintele minime ale standardului EURO 5;
  • indeplinesc conditiile specifice de finantare ale bancii;
  • se obliga sa nu instraineze, fara acordul finantatorului, autoturismul nou achizitionat in cadrul programului pe toata durata de valabilitate a garantiei.

Chiar daca ultima conditie prevede ca autoturismul nu poate fi instrainat, totusi exista si o exceptie. Mai exact, conform noului proiect de act normativ, o alta diferenta fata de varianta initiala a documentului consta in introducerea unei prevederi prin care autoturismul achizitionat in cadrul programului ar putea fi instrainat, in anumite situatii, sub conditia achitarii integrale a soldului finantarii garantate. De asemenea, preluarea finantarii garantate si a dreptului de proprietate asupra autoturismului se va putea face de catre orice alte persoane fizice care indeplinesc criteriile de eligibilitate prin novatie.

Acelasi document stabileste ca persoanele fizice care au peste 18 ani ar putea sa acceseze programul “Prima Masina”, daca vor plati un avans de minimum 5% din pretul de achizitie in cazul finantarilor garantate, care acopera diferenta dintre pretul de achizitie a autoturismului nou, rezultat din factura proforma, si finantarea garantata.

Proiectul initial stabilea un avans minim de 5% pentru persoanele fizice cu varsta cuprinsa intre 18-35 ani (inclusiv) si un avans minim de 10% pentru persoanele fizice cu varsta de peste 36 de ani (inclusiv) la data aprobarii creditului.

Totodata, reglementarile propuse ieri de MFP prevad ca beneficiari programului urmeaza sa aiba obligatia de a asigura autoturismul nou achizitionat printr-o polita de asigurare de tip CASCO care va acoperi cel putin riscurile de avarii si furt, fara fransiza pentru daunele totale de avarii si furt si cu o fransiza de maximum 100 de euro, echivalent in lei, pentru daunele partiale de avarii si furt.

Documentul lansat in dezbatere publica, prevedea obligativitatea incheierii unei asigurari de tip FULL CASCO, fara fransiza, care urma sa acopere cel putin riscurile totale si partiale de furt si dauna.

In caz de nerespectare de catre beneficiar a obligatiei de asigurare a autoturismului, finantatorul va avea dreptul de a proceda la incheierea politei de asigurare pe cheltuiala proprie, in numele si in contul beneficiarului si sa recupereze cheltuielile respective de la beneficiar, prin orice modalitate prevazuta de lege, inclusiv prin prin includerea acestora in ratele de credit lunare.

Sursa: Avocatnet

Distribuie acest articol!