0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Sumele incasate din amenzile contraventionale din domeniul rutier vor intra in  totalitate la bugetul de stat, dupa ce un act normativ in acest sens a intrat in  vigoare. Aceasta in conditiile in care, pana in prezent, 90% din acesti bani  reveneau CNADNR si erau folositi, in exclusivitate, pentru finantarea lucrarilor  de constructie, modernizare, intretinere si reparatie a drumurilor nationale.

Sumele incasate din amenzile contraventionale din domeniul rutier vor intra  in totalitate la bugetul de stat, dupa cum se arata in Ordonanta de Urgenta a  Guvernului nr. 101/2013 pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2011  privind infiintarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul  Rutier, publicata luni in Monitorul Oficial nr. 677 si care a intrat in vigoare  in aceeasi zi.

Concret, actul normativ abroga dispozitiile care prevedeau ca sumele  provenite din amenzile contraventionale aplicate persoanelor fizice si  persoanelor juridice de catre personalul cu atributii de inspectie si control  din cadrul ISCTR si de personalul imputernicit din cadrul CNADNR se fac venit la bugetul de stat in procent de 10%, diferenta revenind ca  venituri extrabugetare CNADNR.

Astfel, potrivit vechilor prevederi, sumele care reveneau CNADNR, adica 90%  din totalul amenzilor, erau utilizate in exclusivitate pentru finantarea  lucrarilor de constructie, modernizare, intretinere si reparatie a drumurilor  nationale, precum si pentru garantarea si rambursarea creditelor externe si  interne contractate in acest scop.

Noile reguli, aplicabile deja, stabilesc ca CNADNR nu va mai primi niciun  procent din amenzile aplicate, ceea ce inseamna ca banii nu vor mai fi  folositi in scopul intretinerii si reparatiei drumurilor.

“Amenzile contraventionale aplicate persoanelor fizice si persoanelor  juridice pentru nerespectarea prevederilor OG nr. 43/1997 privind regimul  drumurilor, ale OG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a  tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, ale HG nr.  1.373/2008 privind reglementarea furnizarii si transportului rutier de bunuri  divizibile pe drumurile publice din Romania, si ale HG nr. 1.777/2004 privind  introducerea restrictiei de circulatie pe unele sectoare de autostrazi si de  drumuri nationale europene (E) pentru vehiculele rutiere si neincasate pana la  aceasta data constituie venit la bugetul de stat”, se  precizeaza in documentul citat.

Conform reglementarilor, CNADNR va transmite, in acest sens,  procesele-verbale de constatare a contraventiei unitatilor din subordinea  Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in vederea executarii  silite a sumelor neincasate.

Sursa: Avocatnet

Distribuie acest articol!