0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Plafonul garantiilor ce vor fi emise in acest an pentru creditele din programul “” va fi suplimentat, potrivit unui proiect de act normativ.

 

Plafonul garantiilor va fi suplimentat cu un miliard de lei, iar din aceasta suma 300 de milioane de lei revin celor care intentioneaza sa cumpere locuinte ANL printr-un credit de tip “Prima Casa”. Garantia se va acorda si se va plati doar in moneda nationala, ceea ce inseamna ca imprumuturile din program vor fi acordate exclusiv in lei.

Bancile care vor dori sa ofere credite garantate trebuie sa ofere o dobanda calculata dupa formula ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 2,50% pe an.

Nivelul comisionului de gestiune si al comisionului unic de analiza, calculat la soldul garantiei statului, se negociaza semestrial intre Ministerul Finantelor Publice si FNGCIMM si se stabileste prin ordin al ministrului Finantelor Publice.

Totodata, finantatorii sunt obligati sa prevada in contractele de credit costurile cu dobanda exprimata in raport cu ROBOR la 3 luni si separat costurile cu comisioanele.

“Se propune clarificarea unor aspecte legate de daunele partiale produse locuintelor achizitionate sau construite in cadrul programului, pentru despagubirile a caror valoare este de pana la 20% din suma asigurata, fara a depasi echivalentul in lei al sumei de 10.000 euro, caz in care societatea de asigurare va efectua plata direct catre proprietarul locuintei, caruia ii revine obligatia de a readuce locuinta in starea existenta la momentul incheierii politei de asigurare”, se precizeaza in nota de fundamentare.

Pentru daunele de peste 10.000 euro echivalent lei, dar care se incadreaza in limita maxima de 50% din valoarea creditului initial, finantatorul va emite acordul fie in numele si contul statului, fie in nume si in cont propriu si/sau in numele si in contul statului pentru efectuarea platii despagubirilor catre proprietarul locuintei, caruia ii revine obligatia de a readuce locuinta in starea existenta la momentul incheierii politei de asigurare.

Sursa: Economica.net

Distribuie acest articol!