0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Ca urmare a deteriorarii pietei muncii spaniole, Comisia Europeana va autoriza reintroducerea temporara a permiselor de munca pentru cetatenii romani.

 

Pentru a restrange una din libertatile fundamentale ale cetatenilor UE, Spania avea nevoie de acordul comunitar in acest sens. Comisia Europeana a dat aviz favorabil masurii, motivand afluxul continuu si nerestrictionat al munictorilor romani pe piata muncii spaniole.

Datele arata, potrivit executivului comunitar, ca Spania ‘se confrunta cu o disfunctie grava a pietei muncii’. Pe langa o rata a somajului de 21% si de 45% in randul tinerilor, Comisia noteaza ca cifrele celor fara un loc de munca sunt mari si in colectivitatea romanilor, un motiv in plus care justifica aceasta masura. Peste 30% din romanii care traiesc in Spania sunt someri, iar numarul celor care au sosit aici de la aderarea tarii lor la UE in 2007 s-a dublat, de la 388.000 in ianuarie 2006 la 861.586 in martie 2011.

Spania a mai impus restrictii romanilor, insa a fost printre primele tari care le-a eliminat, in 2009. Alte zece state le vor mentine pana in 2013.

Comisia va veghea in acest timp la evolutia pietei muncii spaniole, cu posibilitatea de a elimina permisele de munca, daca ‘se dovedeste ca sunt mai restrictive decat obiectivul propus, mai ales in privinta activitatilor care necesita o diploma universitara sau o pregatire echivalenta’. Pentru aceasta, Spania va trebui sa faciliteze in fiecare trimestru date privind ocuparea locurilor se munca in sectoarele de activitate. Primul din aceste rapoarte va trebui sa fie prezentat inainte de 31 decembrie anul acesta.

Sursa: Agerpres

Distribuie acest articol!