0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

“Inca din anul 2002 in Romania este folosit sistemul informatic ECRIS () pentru gestionarea dosarelor, a documentelor si a informatiilor de la instantele judecatoresti, parchete, precum si de la Ministerul Justitiei. Initial, implementarea sa a fost privita ca o solutie, intrucat prin aceasta sarcina grefierilor a fost mult inlesnita. Totusi, hibele sistemului au aparut de-a lungul timpului. Daca la inceput avantajul utilizarii acestuia a fost tocmai faptul ca dosarele urmau a fi repartizate aleatoriu, fara vreo posibilitate de intervenire, recent, s-au ridicat mari semne de intrebare cu privire la aceasta modalitate de distribuire. Se pare ca exista anumite indicii ce conduc la posibilitatea incalcarii modului de functionare a acestui sistem.

 

In acest sens, sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis ca Ministerului Justitiei trebuie sesizat in scopul modificarii aplicatiei ECRIS. Reactia CSM vine ca urmare a controlului realizat la Tribunalul Bucuresti privind repartizarea aleatorie a dosarelor, control dispus in urma arestarii preventive a doua judecatoare de la aceasta instanta. De asemenea, o alta problema a sistemului ECRIS este aceea ca sute de mii de dosare inregistrate in materie civila pe Noul Cod de Procedura Civila au fost uitate in arhive, pentru ca sistemul informatic ECRIS a fost gresit modificat.

Astfel,  daca inainte de primul termen de judecata, judecatorul solutiona o cerere intermediara, incheierea prin care se pronunta urmand a fi introdusa in ECRIS, programul considera ca dosarul este in stare de judecata si nu mai emitea alertele care sa ii aminteasca judecatorului cand se implinesc termenele din procedura scrisa.  Ministerul Justitiei a solutionat dupa doua luni aceasta chestiune, insa programul este abia in faza de testare, fiind trimis doar la unele instante. Acolo unde a fost deja utilizat, se pare ca s-a ajuns la concluzia ca, intr-adevar, problema alertelor a fost rezolvata, insa este afectata modalitatea de emitere a citatiilor.

Se pare ca odata cu rezolvarea dificultatilor intampinate, apar mereu altele. Cu certitudine ca o schimbare majora va avea loc, mai devreme sau mai tarziu. Problema care se pune este ca abia recent s-au ridicat semne de intrebare cu privire la repartizarea dosarelor. De cat timp insa stiu persoanele autorizate sa jongleze cu acest sistem, e greu de zis. Mai mult, increderea cetateanului in actul de justitie nu ar trebui stirbita prin implementarea acestui program, al carui scop este insusi acela de a nu face loc suspiciunilor.”

Sursa: Infolegal

Distribuie acest articol!