0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Barourile au solicitat ca prevederile din Statutul profesiei de avocat referitoare la secretul profesional sa dobandeasca, de urgenta, consacrare legislativa, ca expresie a garantiilor legale pe care statul de drept le confera pentru apararea, pe baza de lege, prin avocat.

 

Conform unui material al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania () sunt propuse a deveni principii legale ale statului de drept urmatoarele prevederi din Statutul profesiei de avocat, in prezent in vigoare:

„Art. 8 – (1) Secretul profesional este de ordine publica.

(2) Avocatul este dator sa pastreze secretul profesional privitor la orice aspect al cauzei care i-a fost incredintata.

(3) Avocatul nu poate fi obligat, in nicio circumstanta si de catre nicio persoana sa divulge secretul profesional. Avocatul nu poate fi dezlegat de secretul profesional nici de catre clientul sau si nici de catre o alta autoritate sau persoana. Se excepteaza … cazurile in care avocatul este urmarit penal, disciplinar sau atunci cand exista o contestatie in privinta onorariilor convenite, exclusiv pentru necesitati stricte pentru apararea sa.

(5) Nerespectarea prevederilor prezentului articol constituie abatere disciplinara grava.

Art. 9 – (1) Obligatia de a pastra secretul profesional este absoluta si nelimitata in timp. Obligatia se intinde asupra tuturor activitatilor avocatului, ale asociatilor sai, ale avocatilor colaboratori, ale avocatilor salarizati, […], inclusiv asupra raporturilor cu alti avocati.

(2) Obligatia de a pastra secretul profesional revine si persoanelor cu care avocatul conlucreaza in exercitarea profesiei, precum si salariatilor sai. Avocatul este dator sa le aduca la cunostinta aceasta obligatie.

Art. 13 – Dispozitiile prezentului statut se aplica in mod corespunzator si avocatilor straini, inclusiv formelor de exercitare a profesiei de catre acestia.”

Sursa: Legal Magazin

Distribuie acest articol!