0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Sunt sanse mari ca inceputul anului 2015 sa aduca o repozitionare la propriu a impozitelor si taxelor din Romania, avand in vedere ca rescrierea codului fiscal se afla pe ultima suta de metri. Pe langa modificarile de forma, notam si o serie de schimbari de substanta, una dintre cele mai importante fiind legata de .

 

Ne-am propus sa facem o scurta analiza a noului impozit pe cladiri, preconizat a intra in vigoare incepand cu anul 2015. In paralel, va propunem o discutie despre impozitul pe constructii, un impozit relativ nou si, oarecum, complementar pana in prezent impozitului pe cladiri.

Impozitul pe cladiri

Modificarile ce vor fi aduse acestui impozit vizeaza, in primul rand, schimbarea principiului de impunere. Daca pana acum, diferentierea in ce priveste modul de calcul a taxei se facea in functie de natura contribuabilului (persoana fizica /persoanajuridica), incepand cu 2015, diferentierea se va face in functie de destinatia cladirii (rezidential/comercial, prin comercial intelegandu-se spatii de birouri, spatii comerciale etc.). Concret, baza impozabila pentru persoanele fizice se stabileste acum in functie de o grila de valori impozabile/mp, ajustata cu un coeficient de corectie dat de rangul localitatii. In functie de suprafata, se ia in calcul si o majorare a bazei impozabile.

In plus, de curand s-a introdus o cota de impozit majorata pentru persoanele care au in proprietate doua sau mai multe cladiri, insa aceasta masura nu se mai regaseste in noul proiect de lege. In final, se ajunge la un impozit mult redus in comparatie cu ce plateste o companie pentru acelasi tip de cladire, atat baza impozabila, cat si cota de impozit fiind mult mai mici. Fata de persoanele fizice, companiile datoreaza, in prezent, impozit pe cladiri de pana la 1,5% (cel mai des se aplica valoarea maxima) din valoarea contabila bruta a cladirii. Odata cu intrarea in vigoare a noilor prevederi, se reduce impozitul datorat de persoanele juridice pentru cladiri cu destinatie rezidentiala, la un nivel apropiat de cel datorat in prezent de persoanele fizice. Totodata, creste impozitul datorat de persoanele fizice pentru cladirile cu destinatie comerciala, ajungandu-se intr-un final la o egalizare a impozitului datorat de persoanele juridice si fizice pentru cladirile din aceasta ultima categorie.

In ce priveste baza impozabila pentru cladiri cu destinatie comerciala, modificarile vizeaza renuntarea la valoarea contabila bruta a cladirii si inlocuirea acesteia cu valoarea de piata obtinuta printr-un raport de evaluare. Evaluarea trebuie facuta de catre toti proprietarii de cladiri din aceasta categorie cu ajutorul unui evaluator autorizat, care va utiliza o metoda de evaluare si un set de norme special concepute pentru stabilirea valorii cladirii in scopuri fiscale. In premiera, valoarea obtinuta in urma evaluarii in scop fiscal nu se va reflecta si in contabilitate. Dat fiind faptul ca autoritatile doresc introducerea noilor metode de calcul incepand cu impozitul datorat in 2015, pare probabil ca toti contribuabilii vor fi nevoiti sa efectueze reevaluarea cladirilor cu scop comercial (si a unora cu scop rezidential) aflate in proprietate la 31 decembrie 2014, chiar daca au efectuat reevaluari in 2013, respectiv 2012. Avand in vedere schimbarile preconizate in ce priveste reevaluarea cladirilor pentru scopuri fiscale si faptul ca, in eventualitatea in care prevederile fiscale vor intra in vigoare in aceasta forma, timpul alocat pentru efectuarea reevaluarii va fi unul foarte scurt, iar cererea corespunzator mai mare, recomandam contribuabililor pregatirea si planificarea din timp.

Sursa: Capital

Distribuie acest articol!