0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Cultivarea plantelor care contin sau psihotrope se afla sub controlul si supravegherea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin directiile pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

In Monitorul Oficial nr. 713 din 19 octombrie 2012 a fost publicata Legea nr. 179/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope.

In cadrul actului normativ se arata:

Orice persoana fizica sau juridica ce desfasoara o operatiune cu plante, substante si preparate prevazute in tabelele I, II si III din anexa se afla sub controlul si supravegherea Ministerului Sanatatii si al unitatilor aflate in coordonarea sau in subordinea acestuia, in conditiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

Inspectiile de control si supraveghere pot fi efectuate atat de personalul de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii, cat si de reprezentantii unitatilor aflate in coordonarea sau in subordinea Ministerului Sanatatii, conform normelor metodologice de aplicare a prezentei legi.

Plantele, substantele si si psihotrope utilizate in se afla sub controlul si supravegherea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Lista preparatelor care contin substante stupefiante si psihotrope se aproba prin ordin al ministrului sanatatii, la propunerea si a celorlalte institutii competente si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, conform normelor metodologice de aplicare a prezentei legi.

Cultivarea in scop industrial si/sau alimentar ori pentru producerea de samanta a plantelor ce contin substante aflate sub control national se autorizeaza de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin directiile pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

Desfasurarea activitatilor de producere, fabricare, depozitare, comert, intermediere, detinere si distribuire a plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope este interzisa fara autorizatia eliberata de Ministerul Sanatatii, conform normelor metodologice de aplicare a prezentei legi.

Autorizatiile sunt eliberate daca utilizarea plantelor, a substantelor si a preparatelor este limitata in scopul utilizarii in industrie sau pentru producerea de samanta, precum si pentru uz medical, stiintific sau tehnic. Modelele autorizatiilor sunt prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

Ministerul Sanatatii aproba pentru fiecare an cantitatile estimate din diferite substante si preparate pe care orice cultivator, producator, fabricant, distribuitor, importator sau exportator autorizat are dreptul sa le cultive, sa le produca, sa le fabrice, sa le importe ori sa le exporte. Aceste limite pot fi modificate, daca este necesar, in cursul anului.

Orice producator, fabricant sau importator autorizat are dreptul sa produca, sa fabrice sau sa importe numai cantitatile de substante si preparate necesare operatiunii aprobate.

In vederea aprobarii, producatorii, fabricantii si importatorii transmit anual Ministerului Sanatatii estimarile cantitatilor diferitelor substante si preparate pe care le produc, le fabrica sau le importa.

Farmaciile cu circuit deschis si farmaciile cu circuit inchis isi desfasoara activitatea cu plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, in baza autorizatiei de functionare, conform legislatiei in vigoare.

Unitatile sanitare si centrele de tratament pentru toxicomani isi desfasoara activitatea cu plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, in conditiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

Sursa: Infolegal

Distribuie acest articol!