0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Problema inregistrarilor contabile pe baza de precum si implicatiile fiscale aferente au fost subiectul multor schimbari legislative in ultimii ani. de pe bon se poate face daca valoarea bonului inclusiv TVA este sub 100 euro si bonul are tiparit codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Daca bonul fiscal are o valoare mai mare de 100 euro sau nu are tiparit codul de inregistrare in scopuri de TVA, nu se poate deduce TVA. In acest caz, trebuie solicitata de la furnizor o factura. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea in euro a valorii bonului este cursul valabil la data emiterii bonului.

 

La bonurile de combustibil dreptul de deducere depinde de utilizarea integrala/partiala a autoturismului in derularea activitatii firmei. Exista drept de deducere integrala a combustibilului in situatia cand se poate face dovada ca autoturismul este utilizat exclusiv in scopul activitatilor economice. In caz contrar, dreptul de deducere este de 50%. Mai trebuie mentionat ca la 14 martie 2013 si-au incetat aplicabilitatea prevederile referitoare la justificarea deducerii TVA pentru carburantii auto pe baza bonurilor fiscale, indiferent de valoarea acestora, emise conform OUG nr.28/1999, in conditiile in care acestea erau stampilate si aveau inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare a autovehiculului.

De asemenea, in declaratia 394 nu se inscriu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 155 alin. (11), (12) si (20) din Codul Fiscal. Prevederea se aplica incepand cu operatiunile efectuate pe teritoriul national in luna august 2013 si numai pana la data de 31 decembrie 2014 (Ordinul nr. 2986/2013).

Sursa: Curierul National

Distribuie acest articol!