0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Sunt persoane care au avut cetatenia romana, dar au pierdut-o in anumite imprejurari. Daca aceste persoane isi exprima dorinta de a redeveni , legea permite acest lucru.

In lege sunt reglementate situatiile posibile.

Astfel:

– cetatenia romana se poate acorda si persoanelor care au pierdut aceasta , precum si descendentilor acestora pana la gradul doi inclusiv si care cer redobandirea ei, cu pastrarea cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate, daca indeplinesc in mod corespunzator unele prevazute de lege la acordarea la cerere;

– aceste reguli se aplica si apatrizilor, fosti cetateni romani si descendentilor acestora pana la gradul doi inclusiv.

Redobandirea cetateniei ridica, cum este si firesc, o serie de probleme privind familia acesteia, legea reglementeaza si situatiile posibile.

Plecand de la principiul ca dobandirea cetateniei romane de catre unul din soti nu are nici o consecinta asupra cetateniei celuilalt sot, se stabileste ca sotul cetatean strain poate cere dobandirea cetateniei romane in conditiile legii.

Cat priveste copilul minor al repatriatului, legea prevede ca parintii hotarasc pentru copiii lor minori cu privire la cetatenie si ca minorul care a implinit varsta de 14 ani trebuie sa si exprime separat consimtamantul.

Daca parintii nu cad de acord, va decide tribunalul de la domiciliul minorului, tinand cont de interesele acestuia.

Sursa: Infolegal

Distribuie acest articol!