0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Art. 269 alin. (1) si (2) C.civ. prevede ca atat „partea care rupe logodna in mod abuziv”, cat si „partea care, in mod culpabil, l-a determinat pe celalalt sa rupa logodna” „poate fi obligata la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei, in masura in care au fost potrivite cu imprejurarile, precum si pentru orice alte prejudicii cauzate”.

 

Cu privire la natura juridica a raspunderii pentru au fost dezvoltate doua teorii, respectiv teoria raspunderii civile delictuale si cea a raspunderii civile contractuale.

Fara a intra intr-o analiza a acestor doua teorii, consideram ca aceasta raspundere este delictuala daca se constata ca denuntarea unilaterala a logodnei a fost abuziva. Asadar, temeiul raspunderii nu este actul logodnei, ci ruperea abuziva, neintemeiata a logodnei. Prin aceasta raspundere se sanctioneaza modalitatea intempestiva si injusta de rupere unilaterala si abuziva a logodnei.

in promovarea acestei actiuni are logodnicul vatamat si tertii care au efectuat cheltuieli pentru casatoria logodnicilor.

Din perspectiva prejudiciului, apreciem, alaturi de alt autor, ca numai logodnicul nevinovat de ruperea abuziva a logodnei sau determinarea culpabila a ruperii logodnei poate solicita despagubiri pentru repararea prejudiciului moral suferit.

Calitate procesuala pasiva are logodnicul vinovat de ruperea abuziva a logodnei sau determinarea culpabila a ruperii logodnei.

In legatura cu prejudiciul, deoarece textul de lege nu distinge (ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus), rezulta ca orice prejudiciu suferit de unul dintre logodnici poate fi reparat, fie ca este si/sau moral.

Prejudiciul material care poate fi solicitat pentru ruperea abuziva a logodnei poate consta in cheltuieli facute efectiv, dar si in cheltuieli care urmeaza a fi efectuate in viitor, insa contractate pana la momentul ruperii logodnei.

ar putea exista atunci cand prin ruperea abuziva a logodnei s-a adus atingere onoarei, reputatiei, demnitatii sau au fost provocate alte suferinte de ordin psihic celuilalt logodnic.

Spre deosebire de restituirea darurilor primite de logodnici, despagubirile pentru repararea prejudiciului vor putea fi obtinute doar printr-o hotarare judecatoreasca, avand in vedere necesitatea stabilirii culpei pentru ruperea abuziva a logodnei.

Asa cum am aratat anterior, clauza penala, prin care logodnicii ar determina anticipat echivalentul prejudiciului suferit ca urmare a ruperii logodnei, este lipsita de eficienta juridica, aceasta fiind „considerata nescrisa”.

Referitor la probatoriul care poate fi administrat intr-o actiune in raspundere pentru ruperea abuziva a logodnei, ca si in cazul actiunii in restituirea darurilor primite de logodnici, pot fi administrate orice mijloace de proba.

Ca si in cazul actiunii in restituirea darurilor primite de logodnici, potrivit art. 270 C.civ. si actiunea in raspundere pentru ruperea abuziva a logodnei se prescrie in termen de un an de la data ruperii logodnei.

Sursa: Infolegal

Distribuie acest articol!