Putem sau nu să fim executați silit fără să fim informați în vreun fel înainte? Regula este că nu, iar acele situații excepționale nu trebuie să se transforme în regulă. În realitate, numeroși datornici se plâng că sunt urmăriți silit fără să primească vreo somație înainte. În astfel de cazuri, e bine de știut că există dreptul de a contesta executarea.
Ca regulă, executarea silită nu se poate face fără somație. Somația are un dublu rol: să anunțe debitorul că va fi executat și să îi ofere posibilitatea să plătească sumele de bunăvoie, de regulă, în 15 zile, înainte să îi fie conturile blocate sau să înceapă vânzarea bunurilor sale. Prin urmare, lipsa somației încalcă dreptul debitorului la informare și la o posibilă plată benevolă.
Există însă și cazuri în care se poate „sări” peste somarea debitorului. Spre exemplu, dacă există pericolul ca debitorul să se sustragă de la urmărire, să își ascundă ori să își distrugă bunurile de executat. Dar acestea sunt cazuri de maximă excepție și trebuie tratate ca atare.
Nu se poate folosi acest posibil pericol ca pretext pentru evitarea somației în toate cazurile, ci doar când există dovezi concrete că acest pericol este real. De exemplu, debitorul a început să vândă bunurile unei rude pentru a evita executarea sau a început să își transfere banii în conturi off-shore.
Dacă nu vă aflați în cazurile de mai sus, dar ați fost executat fără somație, puteți face contestație la executare în 15 zile. De asemenea, puteți solicita și suspendarea executării, contra unei cauțiuni. Dacă nu solicitați suspendarea, executarea va continua chiar dacă faceți contestație la executare, deoarece aceasta nu întrerupe din oficiu executarea.
Sursa: Avocatnet