0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Guvernul declanseaza o noua ofensiva fiscala impotriva contribuabililor, asumandu-si saracirea acestora pentru a oferi cadouri bugetarilor, pensionarilor si primarilor in anul electoral.

 

Reducerea contributiilor sociale si a TVA mai are de asteptat, desi Guvernul promisese ca va fi aplicata anul viitor. In schimb, pentru companiile romanesti incepe calvarul. In urmatoarele sase luni trebuie sa isi faca reevaluari pentru toate constructiile speciale, altele decat cladiri din patrimoniu, deoarece va trebui sa plateasca un impozit de 1,5% din valoarea acestora, in fiecare an. In special in cazul companiilor din energie, efortul va fi urias si neclaritatile numeroase, in conditiile in care unele dintre aceste constructii sunt in proprietatea statului, iar modul exact de calcul al impozitului este inca neclar. Companii precum OMV Petrom, Enel sau CEZ Romania au sute de mii de astfel de constructii, pentru care au investit sute de milioane de euro, astfel incat in fiecare an ar trebui sa se astepte la plata unor impozite suplimentare de milioane sau zeci de milioane de euro. Deocamdata, insa, niciuna nu face comentarii deoarece nu se cunosc normele de aplicare.

Nicio constructie fara taxa

Noul va afecta insa multe alte firme din tara, deoarece se va aplica unei liste uriase de constructii, de la sonde, statii de transformare,  retele aeriene de transport si distributie a energiei si stalpii aferenti, cabluri subterane, instalatii electrice, retele de telecomunicatii, planuri inclinate subterane si rampe de put, cosuri de fum, turnuri de racire, constructii-anexe de imbunata?iri funciare, platforme betonate, imprejmuiri, instalatii tehnologice, rezervoare, bazine pentru depozitare si multe altele. Impactul masurii ramane o nebuloasa chiar si pentru autoritati. Guvernul a estimat venituri suplimentare de circa 500 mil. lei, fara a preciza cum a ajuns la o astfel de suma, iar BNR nu a putut evalua clar influenta asupra inflatiei,  in conditiile in care, potrivit guvernatorului Mugur Isarescu, nu detine inca suficiente informatii. Pentru seful bancii centrale este inca incert, in momentul de fata, si impactul pe care o alta masura de crestere a fiscalitatii – pentru carburanti – o va avea asupra inflatiei, avansand un interval posibil destul de larg, de 0,2%-0,6%, in functie de modul in care se va calcula acciza si de evolutia preturilor internationale. Printr-o inventie fiscala, deoarece modul de calcul al accizei la carburanti stabilit in UE (la cursul euro din 1 octombrie) ar fi avantajat anul acesta contribuabilii si nu statul, Guvernul va indexa cu inflatia in lei o acciza calculata in euro, majorata suplimentar si cu o taxa care pana acum nu exista, toate urmand sa intre si in baza de impozitare pentru  TVA.

Sursa: Capital

Distribuie acest articol!