0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Un nou proiect de lege vine in ajutorul parintilor care nu dispun de suficienti bani pentru a plati pe cineva care sa stea cu copiii lor cat timp ei sunt la serviciu. Este vorba despre care va putea sa ia in grija mai multi copii, veniturile acesteia fiind impartite intre familiile care beneficiaza de serviciile ei.

 

Legea exercitarii profesiei de bona, care urmeaza sa fie aprobata de Camera Deputatilor, aduce noutati si reglementari in domeniul serviciilor de ingrijire a copiilor. Cea mai importanta este posibilitatea ca o singura bona sa poata lua in ingrijire mai multi copii in acelasi timp.

O reglementare care sa permita ingrijirea si supravegherea mai multor copii din familii diferite la domiciliul unuia dintre copii sau la domiciliul bonei ar veni mai ales in sprijinul familiilor cu venituri modeste, care ar putea imparti cu alte familii costurile necesare remunerarii bonei“, se arata in expunerea de motive a proiectului legislativ.

Bonele vor avea si o fisa a postului, cu obligatii foarte clare in exercitarea profesiei. Printre acestea se numara ingrijirea copilului, hranirea si acordarea primului ajutor in caz de imbolnavire sau accident. Totodata, bonele vor fi obligate sa insoteasca copilul la activitati recreative, culturale, artistice, sportive si scolare, dar si sa realizeze activitati de educare si de dezvoltare a unor abilitati de viata independenta.

Exercitarea acestor atributii se face in baza unui plan de activitati, stabilit de comun acord cu parintii, in functie de nevoile copilului si ale familiei acestuia.

Intr-un articol al legii se mentioneaza faptul ca bona raspunde disciplinar pentru nerespectarea prevederilor acestei legi. Constatarea abaterii disciplinare, cercetarea acesteia si sanctiunile sunt prevazute in statutul profesiilor si, dupa caz, in reglementarea specifica persoanei juridice in slujba careia se afla bona.

Proiectul mai prevede ca angajatorii, persoane fizice sau juridice, au obligatia de a incheia un contract de munca pentru bone.

Sursa: RTV.NET

Distribuie acest articol!