0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice propune modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind  pentru reglementarea varstei de pensionare la femei.

 

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, legislatia de asigurari sociale si pensii ce reglementeaza sistemul public de pensii din Romania cuprinde reglementari potrivit carora pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de lege.

Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestor varste se realizeaza prin cresterea graduala a varstelor standard de pensionare, in raport de data nasterii, conform anexei nr. 5 (nr: a se vedea tabelul de la finalul acestui articol).

Ca urmare, in intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015, a femeilor va creste de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a barbatilor va creste de la 64 de ani la 65 de ani.

La finele acestei perioade, se continua cresterea graduala a varstei de pensionare numai pentru femei, de la 60 de ani la 63 de ani, pana in anul 2030. Totodata, este reglementata cresterea stagiului minim de cotizare la 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu minim se va realiza prin cresterea graduala conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

Ca urmare, in intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015, stagiul minim de cotizare va creste de la 13 ani la 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

De asemenea, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se va realiza printr-o crestere graduala, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

In intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015, stagiul complet de cotizare pentru femei va creste de la 28 ani la 30 de ani, iar pentru barbati de la 33 de ani la 35 de ani.

La finele acestei perioade, se continua cresterea graduala a stagiului complet de cotizare numai pentru femei, de la 30 de ani la 35 de ani, pana in anul 2030.

Modificarile introduse prin proiectul de act normativ

Solutiile legislative propuse a fi reglementate de proiectul de act normativ vizeaza modificarea art. 53 din Legea nr.263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul egalizarii varstei standard de pensionare pentru femei si barbati si, pe cale de consecinta completarea Anexei 5 la lege in ceea ce priveste esalonarea varstelor standard pentru femei, in raport de data nasterii, in intervalul 2030-2035.

Ca urmare, reforma sistemului de pensii prin cresterea varstelor de pensionare este importanta pentru restabilirea increderii in finantele publice si totodata pentru asigurarea unor pensii adecvate si viabile pe termen lung prin participarea mai activa pe piata fortei de munca a femeilor si barbatilor pe parcursul intregii vieti.

Recomandarile de tara ale Comisiei Europene transmise Romaniei, in baza art. 121 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, sunt adaptate problemelor specifice cu care se confrunta statul nostru si acopera o gama larga de subiecte: situatia finantelor publice, reforma sistemului de pensii, masuri pentru crearea de locuri de munca si combaterea somajului, chestiuni legate de invatamant si inovare etc.

Pentru a face fata provocarilor rezultate din imbatranirea populatiei sistemul de pensii este in curs de adaptare. Egalizarea varstelor standard de pensionare intre femei si barbati va asigura viabilitatea pe termen lung a unui sistem adecvat de protectie sociala. In paralel este necesara atragerea si mentinerea pe piata fortei de munca a lucratorilor in varsta, depasind actualele tipare de pensionare, in concordanta cu cresterea sperantei de viata precum si examinarea nivelului de adecvare a pensiilor in vederea prevenirii saraciei persoanelor de varsta inaintata.

Sursa: Infolegal

Distribuie acest articol!