0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

 aduce Sanatatii, din 2006, circa 1,3 miliarde de lei pe an, din care sunt completate bugetele programelor nationale, cele pentru reabilitarea unitatilor sanitare si pentru achizitii de echipamente, aparatura pentru spitale si ambulante, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentantii MS.

 

Incepand cu 2006, anul adoptarii Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, s-a adaugat o noua sursa de venituri proprii ale Ministerului Sanatatii: taxa pentru sanatate, cunoscuta si ca taxa pe viciu. Prin acest act normativ, in scopul combaterii consumului excesiv de produse din tutun si bauturi alcoolice altele decat berea si vinul, precum si pentru finantarea cheltuielilor de sanatate, s-au instituit contributii ce se constituie in venituri proprii ale MS.

Sumele provenite din taxa pe viciu care au revenit Ministerului Sanatatii in perioada 2006 – aprilie 2012 au fost de aproximativ 7,5 miliarde de lei, conform datelor institutiei. MS estimeaza incasarile anuale din taxa de viciu la aproximativ 1,3 miliarde de lei pe an

Beneficiarii sumelor colectate din taxa pe viciu au fost unitatile sanitare din subordinea MS, precum si cele din reteaua aministratiei publice locale. Banii au fost alocati, printre altele, pentru programele nationale de tratament privind bolile transmisibile si netransmisibile (HIV/SIDA, TBC, boli cardiovasculare, oncologice, neurologice, diabet zaharat, hemofilie, talasemie, boli rare). Totodata, din sumele primite de MS din taxa de viciu s-au facut cheltuieli pentru achizitia de ambulante, dar si pentru realizarea unor studii de fezabilitate in vederea reabilitarii a 15 spitale judetene, cat si pentru achizitionarea de echipamente si tehnica de calcul pentru medicii de familie.

Sursa: Mediafax

Distribuie acest articol!