0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Numerotarea formularelor financiar-contabile se face prin decizia scrisa a fiecarui operator economic. Aceasta decizie se face la inceputul anului, este intocmita de departamentul financiar-contabil si este aprobata de administrator. Fiecare firma are procedurile sale interne de si a documentelor pentru fiecare exercitiu financiar in parte. Se va tine cont de structura oraganizatorica a intreprinderii: puncte de lucru, gestiuni, sucursale, filiala etc.

 

Persoanele care raspund de organizarea si tinerea contabilitatii desemneaza, prin decizie interna scrisa, persoanele care au atributii privind alocarea si gestionarea documentelor contabile. Decizia privind numerotarea documentelor va contine toate tipurile de documente care se intocmesc si numeroteaza din cadrul entitatii si va contine numarul sau seria de la care se emite primul document.

Documentele justificative cu regim special se inscriu in fisa de magazie a formularelor cu regim special. Aceasta fisa serveste ca document de intrare si iesire a stocurilor de documente, tine evidenta documentelor anulate, ajuta la stabilirea grupelor de numere si serii si pe baza ei se face inventarul documentelor justificative. Se intocmeste in cate un exemplar pentru fiecare tip de document in parte. Indiferent de tipul de document procedura de numerotare, inscriere in fisa de magazie a formularelor cu regim special, este aceeasi. Toate documentele vor contine serie si numar dupa formatul acestuia. De asemenea, firmele pot sa isi creeze documente dupa necesitatile proprii dar trebuie sa respecte continutul reglementat de normele legale.

Pentru documentele care circula in forma electronica si care contin date privind operatiile economice de vanzare-cumparare, servicii prestate li se aplica regimul juridic din privind inregistrarea operatiunilor comerciale prin mijloace electronice. Facturile si chitantele care se intocmesc in forma electronic daca nu indeplinesc conditiile Legii 260/2007 nu sunt documente justificative conform cu Legea contabilitatii.

Sursa: Curierul National

Distribuie acest articol!