0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Prestatiile familiale sunt prevazute de legislatiile tuturor statelor membre, dar caracteristicile si cuantumul lor variaza considerabil de la un stat membru la altul.

 

Prin urmare, este important sa stiti care stat are responsabilitatea de a va acorda aceste prestatii si care sunt conditiile pentru a avea dreptul la prestatii.

Ca si in cazul altor prestatii, statul care are responsabilitatea de a va plati prestatiile familiale trebuie sa tina cont de perioadele de asigurare realizate in temeiul legislatiei oricarui alt stat membru, daca acest lucru este necesar pentru a satisface conditiile in vederea obtinerii dreptului la prestatii.

A. Membrii familiei dumneavoastra isi au in statul in care sunteti acoperit(a)

Daca membrii familiei dumneavoastra isi au resedinta in statul in temeiul legislatiei caruia sunteti acoperit(a) ca salariat sau ca , acest stat va fi mereu competent pentru plata prestatiilor familiale. Sunteti indreptatit(a) exact la aceeasi valoare a prestatiilor ca resortisantii statului respectiv.

B. Membrii familiei dumneavoastra nu isi au resedinta in statul in care sunteti acoperit(a)

Daca membrii familiei dumneavoastra nu isi au resedinta in statul in temeiul legislatiei caruia sunteti acoperit(a), se aplica regulile de mai jos.

Daca sunteti indreptatit(a) la prestatii familiale in temeiul legislatiei mai multor state, familia dumneavoastra va primi, in principiu, prestatiile cu cea mai ridicata valoare prevazuta de legislatia unuia dintre aceste state. Cu alte cuvinte, familia dumneavoastra este tratata ca si cum toate persoanele in cauza si-ar avea resedinta si ar fi asigurate in statul cu .

Nu puteti primi de doua ori prestatii familiale pentru aceeasi perioada si pentru acelasi membru al familiei. Exista reguli privind prioritatea care prevad suspendarea prestatiilor dintr-un stat pana la atingerea cuantumului prestatiilor acordate de celalalt stat care are competenta primara pentru plata prestatiilor familiale.

Regulile de prioritate sunt urmatoarele: statul care plateste prestatiile pe baza angajarii sau a activitatii independente are prioritate fata de statul care plateste prestatiile pe baza unei pensii sau a resedintei.

Sursa: Mmuncii. Securitatea sociala pentru

Distribuie acest articol!