0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

De anul acesta, arendasii trebuie sa calculeze si retina atat impozitul pe venit de 16%, cat si contributia de sanatate de 5,5% la fiecare plata a arendei catre proprietarii de terenuri.

 

Noi reguli privind impozitarea veniturilor din arenda se aplica incepand din acest an. Arendasul este cel care are obligatia sa calculeze, sa retina si sa vireze banii la buget, pana pe 25 ale lunii urmatoare celei in care plateste arenda proprietarului. Doua prevederi esentiale au modificat impozitarea arendei in 2014. Prima dintre acestea vizeaza rolul arendasului care preia integral sarcina administrativa in relatia cu statul. Cea de-a doua schimbare vizeaza abordarea tratamentului arendei care, de anul acesta, este incadrata la „cedarea folosintei bunurilor”, conform Codului fiscal. Prin urmare, contributia de sanatate (CASS) de 5,5% trebuie platita din 2014 si pentru aceste venituri, iar in cazul in care arendatorul are venituri si din alte surse, cum ar fi salarii, pensii, indemnizatii de somaj, profesii libere, contributia se aplica la toata suma.

Calculul impozitelor

Impozitul calculat si virat la buget de arendas este final, astfel ca proprietarul nu mai are niciun fel de obligatii. Impozitul se calculeaza asupra venitului net din arenda, care rezulta prin scaderea unei cote forfetare de cheltuieli de 25% din venitul brut. Arendasul nu trebuie sa justifice cu documente cheltuielile pentru aplicarea cotei forfetare. Venitul brut este stabilit pe baza raportului juridic, respectiv a contractului incheiat intre parti si este suma totala sau echivalentul in lei al veniturilor in natura. Daca arenda este in natura, evaluarea in lei se va face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene. Contributia de sanatate se calculeaza asupra diferentei dintre venitul brut si cheltuiala deductibila de  25% si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara – daca este singurul venit –  dar nici mai mare decat cinci salarii medii brute. Salariul mediu brut estimat de Guvern in Legea bugetului este de 2.298 lei, in vreme ce salariul minim a fost stabilit la 850 lei, de la 1 ianuarie, urmand sa creasca la 900 lei de la 1 iulie.

Desi obligatia de plata a contributiei ii revine arendasului, pana pe 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite veniturile, obligatiile anuale de plata sunt decise de autoritatea fiscala prin decizia de impunere.

Contributiile datorate in cursul anului se deduc din veniturile realizate din categoria venituri din arendarea bunurilor agricole, numai de fisc, la stabilirea obligatiilor fiscale anuale.

Odata cu emiterea deciziei finale de impunere, sumele achitate in plus se restituie sau se compenseaza.

Arendasul trebuie sa depuna lunar formularul 112 in care declara impozitul pe veniturile din arenda si contributiile de sanatate calculate si retinute, precum si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Sursa: Capital

Distribuie acest articol!