0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Una dintre problemele cele mai pregnante ridicate de noua lege a insolventei este durata planului de restructurare, redusa de la trei ani la un singur an. Redresarea unei companii nu poate fi un simplu sprint, ci este de cele mai multe ori o cursa de rezistenta.

 

Reorganizarile sunt mult mai recomandate si utile pentru toti actorii implicati in procedurile insolventei comparativ cu solutia falimentului: compania, care se restabilizeaza si revine insanatosita in circuitul economic, si creditorii, care beneficiaza de recuperari de creante mai mari decat in cazul falimentului.  Si la nivel social impactul este unul pozitiv, prin faptul ca in acest fel sunt salvate locurile de munca ale angajatilor. De asemenea, si la nivel macroeconomic reorganizarea unei societati este mult mai indicata decat falimentul acesteia. Prin reorganizare, compania redevine un jucator functional in circuitul economic, bun platitor de taxe catre Stat.

Vindecare prin reorganizare

Practic, prin se incearca vindecarea acestor companii afectate. Problemele lor sunt de cele mai multe ori foarte vechi, iar pentru a avea o sansa reala a restructurarii, administratorul judiciar are nevoie de timp. Este necesara o analiza amanuntita a business-ului pentru a identifica problemele companiei aflate in impas, pentru a implementa solutiile corespunzatoare gasite si pentru a monitoriza implementarea corecta a acestora.

La nivel teoretic poate parea simplu, dar acest proces prinde cele mai diverse forme. Pornind de la mecanismele juridice practice de restructurare, mentinute de noul Cod al Insolventei, se construiesc numeroase variante de strategii. Fiecare plan de reorganizare este croit special pentru a se potrivi pe necesitatile de functionare ale companiilor in cauza. Aceasta deoarece situatiile ce pot aparea intr-o procedura de insolventa pot fi extrem de complexe si variate.

Exista, desigur, si exemple de reorganizari judiciare de succes realizate in timp record, cum este cazul Flanco, prima reorganizare de acest gen din Romania. Finalizarea restructurarii a avut loc in acest caz in mai putin de un an de la data declansarii procedurii de insolventa, ceea ce a reprezentat o premiera la momentul respectiv.  Proiectul este un exemplu de succes mai ales pentru ca vorbim despre retail, un sector economic extrem de afectat de criza si aflat la un nivel scazut in anul 2010, cand Flanco a trecut prin procedura de insolventa. Ca urmare a reorganizarii reusite, in prezent noii actionari gestioneaza un business profitabil, cu un potential de crestere semnificativ, pozitionat in topul retailerilor autohtoni de aparaturi electronice si electrocasnice.

Sursa: Capital

Distribuie acest articol!