0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Executorii judecătorești care săvârșesc abateri disciplinare vor risca pe viitor amenzi mult-mult mai mari decât în momentul de față, prevede un proiect de act normativ al Ministerului Justiției (MJ). Concret, vorbim de amenzi de până la 40.000 de lei, în condițiile în care actualmente cuantumul maxim este de doar 3.000 de lei.

Înăsprirea sancțiunilor disciplinare pentru executorii judecătorești este prevăzută de Proiectul de lege privind organizarea și exercitarea profesiei de executor judecătoresc, care a fost lansat marți în dezbatere publică de MJ. Ca să se aplice, actul trebuie aprobat de Guvern și de Parlament.

Executorii judecătorești care săvârșesc abateri disciplinare vor risca amenzi între 3.000 și 40.000 de lei. Asta în condițiile în care în prezent riscă amenzi doar între 300 și 3.000 de lei.

Totodată, vor exista și alte mici schimbări privind celelalte sancțiuni disciplinare. Mai precis, o să dispară mustrarea și o să rămână doar avertismentul, iar suspendarea din funcție se va face pentru o perioadă maximă de șase luni, nu pentru o perioadă între o lună și șase luni, cum este acum. Practic, asta înseamnă că suspendarea va putea fi și pentru mai puțin de o lună.

În fine, excluderea din profesie va rămâne în continuare o sancțiune disciplinară, fără să se modifice ceva în acest sens.

Tot pe partea de sancționare disciplinară, este de precizat că lista abaterilor va fi extinsă considerabil de proiectul de lege inițiat de MJ.

Executorii judecătorești sunt cei care se ocupă de executarea silită a titlurilor executorii, excepție făcând doar datoriile la bugetul general consolidat, bugetul Uniunii Europene și bugetul Comunității Europene a Energiei Atomice.

Sursa: Avocatnet

Distribuie acest articol!