0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Părintele care a obținut în instanță o ordonanță președințială cu privire la autoritatea părintească sau înlocuirea acordului celuilalt părinte va putea să o folosească în viitor la obținerea unui pașaport electronic pentru copil. Vorbim de o prevedere care se regăsește într-un act normativ ce a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Vor exista mai multe situații în care unul din părinți va putea să-i facă copilului său un pașaport electronic simplu, după cum reiese din Legea nr. 133/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005, apărută în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 508 din 20 iunie 2018 și aplicabilă de la 20 iulie.

Concret, se va da posibilitatea emiterii unui pașaport copilului și în baza unei ordonanțe președințiale prin care instanța a dispus cu privire la exercitarea autorității părintești.

De asemenea, se va putea face pașaport unui copil și în cazul în care există o ordonanță președințială prin care se încearcă suplinirea (înlocuirea) acordului celuilalt părinte. Amintim aici că o ordonanță președințială e un mijloc de a obține anumite lucruri cât mai repede posibil, prin care judecătorul stabilește că solicitantul are aparent dreptate (reglementarea se regăsește în Codul de procedură civilă).

Singura condiție impusă în lege pentru aceste situații este ca în respectivele ordonanțe președințiale să scrie expres că persoanele în favoarea cărora au fost date au dreptul să ceară un pașaport electronic simplu pentru copilul respectiv.

“Ordonanțele președințiale prevăzute la alin. (1) (adică situațiile expuse mai sus – n.red.) trebuie să cuprindă în mod expres faptul că persoana în favoarea căreia s-a dispus exercitarea autorităţii părinteşti are dreptul de a solicita eliberarea pașaportului sau de a-și exprima acordul în scris”, scrie în legea recent publicată.

Actele necesare celui care solicită un pașaport electronic pentru copilul său minor sunt enumerate aici.

Sursa: Avocatnet

Distribuie acest articol!