0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

La propunerea ministrului Afacerilor Interne, in sedinta saptamanala de Guvern, a fost instituit un pachet de masuri pentru sprijinirea politistilor raniti si a familiilor celor decedati in timpul sau in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu.

 

Masura a fost luata prin adoptarea unei Ordonante de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 360/2002 privind , actul normativ fiind promovat la nivelul Executivului de catre Ministerul Afacerilor Interne.

Scopul modificarilor aduse Statutului Politistului este acela de a fi asigurata o protectie suplimentara politistilor si familiilor acestora, in cazul decesului politistului sau al incadrarii sale intr-unul din gradele de invaliditate prevazute de legislatia romaneasca.

Ordonanta de urgenta modifica cadrul legal existent, care nu oferea pana acum posibilitatea valorificarii pregatirii si experientei politistilor, prin mentinerea in activitate a celor incadrati intr-un grad de invaliditate, ca urmare a ranirii in timpul sau in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu.

In urma adoptarii acestui act normativ, se creeaza posibilitatea mentinerii politistului in activitate, la solicitarea acestuia, pe alte functii unde isi poate valorifica experienta profesionala.

Modificarile aduse Statutului Politistului prevad si masuri de sprijinire ale familiilor politistilor aflati intr-una din cele doua situatii sus-amintite.

Astfel, se creaza posibilitatea angajarii in functii de politist sau personal contractual, in unitati ale Ministerului Afacerilor Interne, a copiilor aflati in intretinerea politistului decedat sau incadrat intr-un grad de invaliditate ca urmare a ranirii sale in timpul sau in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu. Aceste masuri de protectie sunt aplicabile si sotului, respectiv sotiei politistului.

Angajarea, in acest caz, se va face cu respectarea cerintelor legale pentru postul respectiv, cu precadere a cerintelor generale pentru dobandirea calitatii de politist sau a celor de studii.

Necesitatea completarii Statutului politistului vine ca urmare a faptului ca, pana in prezent, in situatia in care un politist nu indeplinea anumite conditii stabilite de baremele medicale, acesta era incadrat intr-un grad de invaliditate si, implicit, exclus din randul personalului .

Analiza situatiilor ce au generat catalogarea politistilor ca inapti pentru exercitarea serviciului politienesc a evidentiat faptul ca unele dintre aceste cazuri sunt o consecinta a ranirii acestora in timpul sau in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu.

De asemenea, s-a avut in vedere si faptul ca pregatirea specifica dobandita in institutiile Ministerului Afacerilor Interne, precum si starea sanatatii sale, respectiv invaliditatea dobandita, ii restrang politistului posibilitatea de a opta pentru o noua cariera in afara sistemului de ordine publica, aparare si siguranta nationala.

Sursa: MAI

Distribuie acest articol!