Go to Top

Organizatia Mondiala a Sanatatii propune inlocuirea tuturor dispozitivelor medicale care contin mercur

Inca mai exista pe piata termometre si dispozitive pentru masurarea tensiunii arteriale cu . Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) atrage atentia ca acestea sunt foarte periculoase si ca trebuie eliminate cel mai tarziu pana in 2020.

 

O noua initiativa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, impreuna cu Health Care without Harm, prevede inlocuirea tuturor dispozitivelor medicale care functioneaza cu mercur pana in 2020. Initiativa poarta numele Sanatate fara mercur si marcheaza semnarea Conventiei Minamata pe tema mercurului. Scopul este inchiderea definitiva a productiei, importului si exportului dispozitivelor medicale cu mercur de tipul termometrelor si tensiometrelor. De asemenea, acestea trebuie inlocuite cu dispozitive sigure, precise si accesibile.

Ce efecte are expunerea la mercur asupra organismului

Mercurul si compusii sai reprezinta o problema de sanatate publica la nivel global, dat fiind faptul ca poate afecta serios sanatatea creierului si a sistemului nervos in general, mai ales in cazul tinerilor. Mercurul si metilmercurul sunt toxice mai ales pentru sistemul nervos central si periferic. Inhalarea vaporilor de mercur poate produce efecte nefaste atat la nivelul sistemului nervos, cat si asupra celui digestiv si imunitar, asupra plamanilor si rinichilor, ba, mai mult, poate fi fatala.

Sarurile anorganice de mercur sunt agenti corosivi pentru piele, ochi si pentru tractul gastro-intestinal si pot fi toxice pentru rinichi, odata ingerate.

Sursa: Adevarul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *