0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Proiectul Codului de Etica, aflat in curs de finalizare la Ministerul Educatiei, prevede ca relatiile dintre cadrele didactice se vor baza pe respect, solidaritate si corectitudine, iar profesorii vor fi nevoiti sa evite denigrarea colegilor, si plagiatul fiind interzise, potrivit capitolului care reglementeaza relatiile dintre profesori din cadrul proiectului Codului de etica pentru invatamantul preuniversitar, informeaza Mediafax.

 

Documentul mai prevede faptul ca personalul didactic va trebui sa evite situatiile in care ar putea fi lezata libertatea de opinie, vizand convingerile politice si religioase, dar si orice forma de discriminare in relatiile cu colegii. De asemenea, intre persoanele din sistemul de preuniversitar, responsabile cu instruirea si educarea, vor fi interzise solicitarea de servicii personale, de orice tip de la colegi, care sunt sau urmeaza sa fie in proces de evaluare, angajare sau promovare. In cazul evaluarii competentei profesionale, vor fi utilizate doar criteriile care au in vedere performanta si rezultatele profesionale. Totodata, cadrele didactice vor fi incurajate in pregatirea continua, pentru a atinge standarde superioare de calitate in activitatea didactica.

Proiectul mai stabileste ca orice cadru didactic trebuie sa evite, prin afirmatii, aprecieri sau actiuni, sa afecteze imaginea profesionala si sociala a altor membri ai corpului profesoral, cu exceptia situatiilor prevazute si formalizate de actele normative in vigoare, printre care evaluarile anuale si cele din comisia de disciplina.

Cadrele didactice pot avea o reactie publica, prin drept la replica, discurs public sau intrunire, atunci cand o anumita situatie creata de catre membrii comunitatii educationale sau de catre oricine altcineva din afara acesteia afecteaza imaginea unitatii scolare, a sistemului de invatamant preuniversitar romanesc sau oricarei persoane, membra a comunitatii educationale, potrivit proiectului.

Sursa: Curierul National

Distribuie acest articol!