0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Rudele care nu se inteleg la impartirea averii invoca in instanta inclusiv cheltuielile pentru inmormantare si pomeni ca sa obtina o bucata mai mare din . impune reguli noi.

 

Atunci cand vine vorba de avere, fratii si parintii par sa uite de legaturile de sange sau isi aduc aminte ca sunt ruda cu defunctul, abia dupa ce acesta a trecut pe lumea cealalta. Desi legea e clara in privinta cotelor de mostenire, descendentii isi „striga” intre ei inclusiv cheltuielile suportate cu inmormantarea, pomenile sau creditele contractate de defunct, solicitand o parte mai mare.

Controverse apar si cand toti mostenitorii doresc bunurile in natura, lucru imposibil de cele mai multe ori. Iar asta se intampla si la case mai mari. Dovada stau vedetele care si-au spalat rufele in public, de-a lungul timpului.

Termen limita pentru revendicarea averii

Schema dupa care se imparte averea unei persoane dupa moarte e simpla: primii care vin la mostenire sunt copiii, fie ca sunt din timpul sau din afara casatoriei, adoptati, vitregi sau adusi pe lume de mame-surogat. Copiii – mostenitori de gradul I – au dreptul la trei sferturi (3/4) din averea parintelui. Mostenirea se imparte in mod egal intre acestia, indiferent de numarul lor.

Copiii vin la mostenire in concurs cu sotul supravietuitor, care are dreptul insa doar la un sfert (1/4) din patrimoniu. Daca nu exista descendenti de grad I, acestia renunta la mostenire sau au fost dezmosteniti, vor fi chemati nepotii, descendentii de grad II. „Mostenitorii au termen timp de un an sa deschida succesiunea, potrivit noului Cod Civil. In cazul in care nu o fac, se considera ca au renuntat la avere”, explica .

Sursa: EvZ

Distribuie acest articol!