0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Companiile mici si mijlocii cu cifra de afaceri de pana la 50 mil. euro, care au cel putin trei ani vechime, iar in ultimii doi ani au facut profit operational, vor avea acces la credite pentru capital de lucru garantate de stat in proportie de 50%, plafonul initial de garantare fiind de 2 mld. lei.

 

Cu alte cuvinte, credite totale de 4 mld. lei vor ajunge in sectorul IMM-urilor prin intermediul unei noi scheme de garantare a creditelor pregatita de Ministerul Finantelor exact dupa modelul programului Prima casa – considerat salvarea creditului ipotecar in ultimii ani.

Statul s-a hotarat astfel in sfarsit sa intervina direct si pe piata creditului pentru IMM-uri cu o schema de stimulare care si-a dovedit viabilitatea, garantiile oferite bancilor fiind de natura sa inmoaie reticenta fata de risc a bancherilor.

Ministerul Finantelor a negociat cu bancile o dobanda formata din rata de referinta ROBOR la 3 luni (circa 2,7%) plus o marja maxima de 3,5% care include toate comisioanele ban­care, dar nu si prima de garantare cuvenita Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri si care inca face obiectul unor discutii.

O firma din categoria IMM va putea obtine o linie de credit de pana la 5 mil. lei in sistem revolving care va trebui rambursata in doi ani, cu posibilitate de extindere la maximum trei ani cat este si durata de baza a programului. Destinantia banilor trebuie sa fie finantarea capitalului de lucru, fiind interzisa refinantarea altor credite pentru ca bancile sa nu fie tentate sa foloseasca schema pentru curatarea portofoliilor proprii. Analiza de risc va fi facuta exclusiv de banci.

Sursa: ZF

Distribuie acest articol!