0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

De la 1 ianuarie 2014, fermierii nu mai pot vinde laptele crud, pentru procesare, decat daca respecta foarte stricte. Si vestea ii afecteaza in special pe taranii care nu au mai mult de cinci vaci in gospodarie si nu au investit in modernizare.

 

Pana acum, Romania a avut o derogare fata de celelalte tari europene. Dar de la inceputul anului, zeci de mii de fermieri din toata tara risca sa-si inchida afacerile. Exista o solutie de la Ministerul Agriculturii, dar vor beneficia de ajutor numai micii agricultori care se unesc in asociatii.

Normele europene presupun o igiena perfecta a grajdurilor, vacilor si angajatilor, dar si echipamente adecvate pentru muls si apoi pentru pastrarea si racirea laptelui. Cine nu respecta aceste reguli, de la 1 ianuarie nu va mai avea voie sa predea laptele neconform spre vanzare sau procesare. Ministerul Agriculturii a venit in ajutorul lor cu un act normativ care spune ca: “Se acorda ajutoare crescatorilor de animale care detin pana la 5 capete vaci de lapte si sunt organizati in acest scop intr-o singura forma asociativa constituita la nivelul unei comune. Sprijinul prevazut  reprezinta achizitionarea de tancuri de racire a laptelui, cu o capacitate de maximum 1.000 litri/comuna.

Un tanc de racire de 1.000 de litri costa 5.000 de euro. In acelasi act normativ se arata si ca primariile din comune vor fi obligate sa puna la dispozitia asociatiei un spatiu si utilitatile necesare pentru tancul de racire.

Sursa: InCont

Distribuie acest articol!