0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Prin proiectul de modificare a Codului Muncii, Guvernul a decis ca angajatorii care folosesc mai mult de 5 persoane fara contract de munca sa fie pedepsiti cu 1-2 ani inchisoare sau amenda penala, sistarea ajutoarelor si fondurilor UE si interzicerea participarii la achizitii publice, dar a redus cuantumul amenzii prevazute in proiectul initial.

 

Prin acest document, Guvernul a stabilit ca angajatorii care primesc la munca pana la cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca sa fie amendati cu 10.000 – 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata. Sanctiunea este mai mica decat cea prevazuta in forma initiala a proiectului, transmisa sindicatelor la sfarsitul saptamanii trecute, in care amenda era de 30.000 – 40.000 de lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 de lei pentru angajatorii care primeau la munca fara contract pana la trei persoane (fata de pana la cinci persoane in forma adoptata de Guvern).

Conform proiectului aprobat, luni, de Guvern, in cazul angajatorilor care primesc la munca mai mult de cinci persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca se va considera ca acestia comit o infractiune si vor fi sanctionati cu inchisoare de la unu la doi ani sau cu amenda penala. Aceeasi pedeapsa va fi aplicata si pentru primirea la munca a unei persoane aflate in situatie de sedere ilegala in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane.

Persoana care lucreaza fara incheierea unui contract individual de munca va fi la de asemenea amendata, cu sume intre 500 si 1.000 de lei.

Sursa: Mediafax

Distribuie acest articol!