0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Modificarile aduse de Guvern la regimul de taxare a PFA (Persoane Fizice Auto­­rizate), intrate în vigoare de la 1 iulie, au creat haos în rândul celor care utilizeaza aceasta forma de activitate economica. Si nu sunt putini la numar. Aproape 560.000 de contribuabili (contabili, consultanti, jurnalisti, avocati, specialisti IT, medici si farmacisti) sunt pusi în situatia de a-si reconsidera activitatea pe care o desfasoara din cauza conditiilor severe impuse PFA-urilor. Iar lipsa unor norme de aplicare îi debusoleaza pe cei direct afectati.

CHELTUIELI DUBLE. Daca pâna la 1 iulie, veniturile obtinute din PFA-uri erau impozitate cu 16% cota unica, plus contributiile de asigurari sociale de sanatate (CASS), în valoare de 5,5%, de-acum înainte, pe lânga impozitul de 16%, valoarea contributiilor sociale datorate va fi de 16,5% (CAS, plus CASS, plus somaj), plafonata însa la cinci salarii medii brute pe economie (baza de calcul maxima este de 9.180 de lei). În cazul în care Fiscul decide ca venitul obtinut din PFA este de natura salariala, costurile cresc cu aproximativ 43%. La contributiile individuale suportate de beneficiar se adauga alte 27 de procente, contributiile angajatorului.

De exemplu, un PFA în domeniul IT, care presteaza servicii unei firme din domeniu, aceasta activitate poate fi considerata ca dependenta, deci compania va trebui sa plateasca toate contributiile de asigurari sociale. La un contract lunar de 4.000 de lei, prestatorul va scoate din buzunar 1.650 de lei, iar beneficiarul 1.160 de lei.

Sursa: Adevarul

Distribuie acest articol!