Go to Top

Ministerul Finantelor va reglementa o noua procedura de rambursare a taxei pe valoarea adaugata

Finantele vor majora plafonul valoric al returnarilor de TVA pentru care rambursarile se realizeaza cu control ulterior de la 10.000 lei la 20.000 lei, prevede un proiect de Ordonanta de Guvern supus dezbaterii.

 

De asemenea, va fi creat un al doilea palier valoric intre 20.000 lei si 65.000 lei al deconturilor cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare in cadrul caruia acestea sunt rambursate cu control ulterior daca la optiunea contribuabilului acestea sunt certificate de catre un consultant fiscal.

Contribuabilii nou infiintati urmeaza sa fie supusi procedurii generale descrise mai sus, fata de reglementarea actuala care ii clasifica a priori in categoria celor cu risc fiscal ridicat, fiind astfel supusi inspectiei fiscale anticipate pentru rambursarea TVA.

Astfel, “se propune reglementarea unei proceduri de rambursare a taxei pe valoarea adaugata din deconturile cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare, care sa asigure o fluidizare considerabila a rambursarilor de TVA catre contribuabili asigurand in acelasi timp un nivel de siguranta rezonabil si proportional fata de nivelul sumelor rambursate. Modul de solutionare, de catre autoritatile fiscale din Romania, a rambursarilor de TVA catre contribuabili se afla de peste 4 ani sub monitorizarea Comisiei Europene datorita inregistrarii unor intarzieri nerezonabile, mai mari de 6 luni, in solutionarea unui numar semnificativ de cereri”, se arata in nota de fundamentare a propunerii Executivului.

Sursa: Curierul National

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *