0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

se aliniaza noilor realitati ale erei digitale. Una dintre modificarile aduse de OUG nr. 8 din 28 februarie 2014 pachetului de norme fiscale este introducerea unei noi categorii de probe ce pot fi prezentate organelor fiscale.

 

Fotografii, inregistrari sau date si informatii aflate in orice mediu de stocare vor putea constitui dovezi prin care contribuabilii au posibilitatea de a justifica situatia lor fiscala. De asemenea, organele fiscale vor putea folosi la randul lor astfel de probe impotriva contribuabililor care nu isi achita obligatiile la bugetul de stat.

Noile mijloace sunt supuse unor criterii esentiale pentru acceptarea lor ca probe in fata autoritatilor fiscale: sa nu fie obtinute prin incalcarea legii sau a bunelor moravuri si sa fie autentice. Aceste conditii impiedica o administrare abuziva a unei astfel de probe, asigurand respectarea unor valori fundamentale precum dreptul la intimitate, dreptul la viata privata, dreptul la inviolabilitatea corespondentei. In acelasi timp, daca proba nu poate fi verificata din punct de vedere al autenticitatii, ea nu va putea fi folosita.

Intr-un exemplu concret, organele fiscale ar putea lua in considerare ca proba planse fotografice prezentate de o societate, in dovedirea faptului ca scopul pentru achizitionarea unui teren a fost realizarea unui ansamblu rezidential, insa nu ar trebui sa tina cont de o inregistrare telefonica efectuata fara autorizare de o terta persoana, prin care administratorul societatii comunica unui membru al familiei ca intentioneaza sa foloseasca terenul in alt scop decat pentru dezvoltarea unui ansamblu rezidential pe un teren pretins achizitionat in acest scop.

Asadar, mijloacele materiale la care am facut referire anterior ar putea reprezenta un mijloc de proba suplimentar util, aflat la indemana organelor fiscale pentru activitatea de inspectie fiscala, dar si la indemana contribuabilului pentru dovedirea faptelor sau actelor care au stat la baza declaratiilor sale.

Sursa: Infolegal

Distribuie acest articol!