0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Asiguratii care se deplaseaza intr-un stat membru al Uniunii Europene pentru a  primi tratament medical au dreptul de a beneficia, la cerere, de rambursarea  contravalorii serviciilor medicale. Lista tarilor membre UE in care romanii pot  beneficia de aceasta facilitate a fost completata recent, printr-un act normativ  recent publicat in Monitorul Oficial.

Asiguratii romanii pot beneficia de servicii medicale in toate tarile Uniunii  Europene, in baza Directivei Europene 24/2011 privind aplicarea drepturilor  pacientilor in cadrul asistentei medicale transfrontaliere. Aceasta directiva  este transpusa in legislativa romaneasca de Ordinul Casei Nationale de  Asigurari de Sanatate nr. 729/2009. In baza acestui act normativ,  asiguratii care se deplaseaza intr-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul  de a primi tratament medical beneficiaza de rambursarea contravalorii  serviciilor medicale la nivelul tarifelor din Romania, fara a depasi  contravaloarea in lei a serviciilor achitate de asigurat.

Rambursarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale suportate de  asiguratul din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania se  efectueaza de catre casa de asigurari de sanatate unde este luata in evidenta  persoana asigurata. Totodata, rambursarea se realizeaza catre asigurat, la  solicitarea acestuia, a unui membru al familiei (parinte, sot/sotie, fiu/fiica)  sau a unei persoane imputernicite de acesta, in lei.

Mai mult, asiguratul isi poate primi banii inapoi doar daca serviciul  medical acordat intr-un alt stat si achitat de catre asigurat face parte din  pachetul de servicii de baza din sistemul de asigura sociale de sanatate din  Romania.

Important!  Rambursarea se realizeaza in termen de maximum 90 de zile de la finalizarea  procedurii de verificare si avizare de catre Casa Nationala de Asigurari de  Sanatate.

Lista tarilor in care te poti trata  medical pe banii statului roman

Lista tarilor din Europa in care asiguratii romani se pot deplasa pentru a  se trata medical a fost completata recent, prin Ordinul CNAS nr.  36/2014 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind  rambursarea si recuperarea cheltuielilor reprezentand asistenta medicala  acordata in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii  la care Romania este parte, aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale  de Asigurari de Sanatate nr. 729/2009, publicat in Monitorul Oficial,  Partea I, nr. 88, din 4 februarie 2014.

Concret, pana acum, romanii primeau de la stat banii aferenti tratamentului  urmat in urmatoarele tari:

 1. Austria
 2. Belgia
 3. Bulgaria
 4. Cehia
 5. Cipru
 6. Danemarca
 7. Elvetia
 8. Estonia
 9. Finlanda
 10. Franta
 11. Germania
 12. Grecia
 13. Irlanda
 14. Italia
 15. Letonia
 16. Lituania
 17. Luxemburg
 18. Marea Britanie
 19. Malta
 20. Olanda
 21. Polonia
 22. Portugalia
 23. Slovacia
 24. Slovenia
 25. Spania
 26. Suedia
 27. Ungaria

De-acum, conform Ordinului CNAS nr. 36/2014, la cele 27 de state membre UE  se adauga si alte 3 state membre ale Spatiului Economic European:

 1. Islanda
 2. Liechtenstein
 3. Norvegia

Cand nu primesti banii inapoi de la  stat?

Totusi, sunt si cazuri in care asiguratul nu isi va primi banii  inapoi.

Mai exact, potrivit legislatiei in vigoare, in conditiile in care un  asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania se deplaseaza  intr-un stat membru UE pentru a primi tratament medical, fara  aprobarea prealabila a casei de asigurari de sanatate unde este luat in evidenta  ca persoana asigurata, acesta suporta contravaloarea serviciilor  medicale acordate.

In plus, daca asiguratului roman, aflat pe teritoriul unui stat UE, i se  acorda asistenta medicala fara ca acesta sa prezinte cardul european  de asigurari sociale de sanatate sau acesta nu este recunoscut de  unitatea sanitara de la locul de sedere, asiguratul va suporta contravaloarea  serviciilor medicale acordate.

Sursa: Avocatnet

Distribuie acest articol!