0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Guvernul a pregatit o ordonanta prin care plafoneaza platile in numerar intre persoane juridice. Concret, operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, , intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica de la/catre oricare din aceste categorii de persoane, se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar.In categoria persoanelor juridice la care se refera actul normativ nu sunt incluse institutiile de credit, institutiile financiare nebancare si entitatile care efectueaza operatiuni de schimb valutar, definite potrivit legii.

 

Se vor mai putea efectua operatiuni de incasari si numai in limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoana. In acelasi timp, incasarile efectuate de catre magazinele de tipul Cash&Carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, de la persoanele juridice se pot face in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana.

Derogari

Plafoanele limita prevazute de prezenta ordonanta nu se aplica pentru o serie de operatiuni. Este vorba de depunerile in conturile persoanelor juridice, deschise la institutiile de credit. Cheltuielile de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute, efectuate in acest sens, au si ele derogare.

La fel se intampla si cu achitarea in numerar a impozitelor, taxelor, contributiilor, amenzilor si a altor obligatii datorate bugetului general consolidat al statului sau retragerile de numerar din conturi deschise la institutiile de credit pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal. De un regim asemanator au parte si sumele eliberate in numerar de ATM –uri.

Sursa: Curierul National

Distribuie acest articol!