0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

De la introducerea Legii zilierilor, acest tip de relatie de munca a inregistrat o crestere pentru ca a permis companiilor sa scada costurile. Pentru munca ocazionala, e datorat doar impozit pe venit. Din iunie, intra in vigoare modificari care ar putea pune presiune pe angajatori.

 

Pornind de la motivatia oficiala de aliniere la piata europeana a muncii, dar avand ca principal target cresterea veniturilor la bugetul de stat, in paralel cu noul Cod al muncii, in aprilie 2011 a aparut . Pentru ca, pe langa efectul de trecere in legalitate a multor activitati desfasurate la negru, legea a creat si posibilitatea diminuarii unor costuri pentru companiile care se pliaza pe conditiile prevazute de lege pentru utilizarea zilierilor, din momentul introducerii pana in prezent s-a inregistrat o crestere sustinuta in utilizarea acestui tip de relatie de munca.

Pentru ca s-a dovedit o lege de interes atat pentru „angajator“, cat si pentru stat, ulterior aparitiei au fost aduse si modificari importante asupra prevederilor initiale, in noiembrie 2013 si in martie 2014 (cu aplicabilitate din 17 iunie 2014).

Zilierul, angajat prin

Practic, legea prevede anumite activitati ocazionale ce pot fi desfasurate de catre diverse persoane, fara a fi nevoie de incheierea unui contract individual de munca. Zilierul reprezinta persoana fizica ce are capacitate de munca si desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar.

Diferentele esentiale intre statutul de zilier si cel de angajat deriva din faptul ca relatiile de munca se realizeaza in baza unui acord verbal, nu in baza unui contract scris. Acest lucru creeaza, intr-adevar, mult mai multa flexibilitate, in comparatie cu toate obligatiile unui angajator, in ceea ce priveste intocmirea si declararea contractelor de munca,  respectarea clauzelor contractuale. Vine insa la pachet cu posibilitatea aparitiei unor situatii neplacute pentru beneficiar, care, desi agreeaza inceputul unei colaborari cu un zilier, poate oricand sa renunte la activitate, fara vreo penalitate.

Sursa: Capital

Distribuie acest articol!