0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

In Monitorul Oficial nr. 307 din 25 aprilie 2014 a fost republicata privind organizarea si .

In cadrul actului normativ se arata:

Politia Romana face parte din Ministerul Afacerilor Interne si este institutia specializata a statului, care exercita atributii privind apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei, a proprietatii private si publice, prevenirea si descoperirea infractiunilor, respectarea ordinii si linistii publice, in conditiile legii.

Activitatea Politiei Romane constituie serviciu public specializat si se realizeaza in interesul persoanei, al comunitatii, precum si in sprijinul institutiilor statului, exclusiv pe baza si in executarea legii.

In indeplinirea misiunilor care ii revin Politia Romana coopereaza cu institutiile statului si colaboreaza cu asociatiile si organizatiile neguvernamentale, precum si cu persoanele fizice si juridice, in limitele legii.

Politia Romana se organizeaza corespunzator impartirii administrativ-teritoriale a tarii.

Politia Romana se poate organiza si conform specificului unor sectoare ale economiei nationale – transporturi feroviare, aeriene, navale – sau al unor obiective economice si sociale, in functie de importanta si de numarul acestora.

Unitatile de politie se infiinteaza prin ordin al ministrului afacerilor interne.

Politia Romana are urmatoarea structura organizatorica:

  • Inspectoratul General al Politiei Romane;
  • unitati teritoriale aflate in subordinea Inspectoratului General al Politiei Romane, Directia generala de politie a municipiului Bucuresti si inspectoratele judetene de politie;
  • institutii de invatamant pentru formarea si pregatirea continua a personalului;
  • alte unitati necesare pentru indeplinirea atributiilor specifice politiei, infiintate potrivit legii.

In cadrul Politiei Romane functioneaza Corpul National al Politistilor, persoana juridica de drept public, ale carei atributii sunt stabilite prin legea privind statutul politistului.

Inspectoratul General al Politiei Romane este unitatea centrala a politiei, cu personalitate juridica si competenta teritoriala generala, care conduce, indruma si controleaza activitatea unitatilor de politie subordonate, desfasoara activitati de investigare si cercetare a infractiunilor deosebit de grave, circumscrise crimei organizate, criminalitatii economico-financiare sau bancare, a altor infractiuni ce fac obiectul cauzelor penale aflate in supravegherea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si orice alte atributii date in competenta sa prin lege.

Inspectoratul General al Politiei Romane este condus de un inspector general numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului afacerilor interne, dupa consultarea Corpului National al Politistilor.

Inspectorul general este ajutat de adjuncti numiti de catre ministrul afacerilor interne, la propunerea sa, cu consultarea Corpului National al Politistilor.

Sursa: Infolegal

Distribuie acest articol!