0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

In Monitorul Oficial nr. 514 din 14 august 2013 a fost publicata Legea nr. 254 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.

 

Legea nr. 254/2013 vine in completarea Codului penal si Codului de procedura penala in materie.

Actul normativ reglementeaza, printre altele,  rolul Administratiei Nationale a Penitenciarelor.  Penitenciarele se infiinteaza prin hotarare a Guvernului, cu personalitate juridica si sunt in subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Exista si penitenciare speciale in functie de categoria de detinut, dupa cum urmeaza: penitenciare pentru femei, penitenciare pentru tineri, penitenciare-spital. In cazul in care un detinut urmeaza sa fie audiat in cadrul unei proceduri judiciare sau unei proceduri prevazute de prezentul act normativ, audierea poate avea loc prin videoconferinta. Cu privire la regimurile de executare a pedepselor privative de libertate, acestea sunt urmatoarele, in ordinea descrescatoare a gradului de securitate: -Regimul de maxima siguranta -Regimul inchis -Regimul semideschis -Regimul deschis.

La stabilirea regimului de executare se vor avea in vedere urmatoarele criterii: durata pedepsei privative de libertate, gradul de risc al persoanei cobdamnate, antecedente penale, varsta si starea de sanatate ale persoanei condamnate, conduita persoanei condamnate, nevoile si abilitatile acesteia, disponibilitatea de a presta munca si de a participa la activtati educative, culturale sau terapeutice, instruire scolara si formare profesionala.

Schimbarea regimului de executare se face cu aprobarea Comisiei aferentei fiecarui penitenciar. Sunt reglementate in cadrul acestei legi si conditiile de detentie pentru persoanele condamnate, precum si masurile care se dispun la primirea in penitenciar a persoanei condamnate (efectuarea unei perchezitii corporale, prelevarea de amprente, informarea persoanei condamnate cu privire la drepturile, obligatiile si interdictiile sale etc).

De asemenea, sunt enumerate si drepturile de care dispun detinutii pe perioada executarii pedepselor privative de libertate, precum:  dreptul la convorbiri telefonice, dreptul la plimbare zilnica, dreptul la corespondenta, dreptul la vizite intime, dreptul la asistenta medicala, tratament si ingrijiri.

Sursa: Infolegal

Distribuie acest articol!