0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Propunerea Comisiei de simplificare a procedurilor de dezbatere a succesiunilor internationale a primit aprobarea finala a Consiliului ministrilor de justitie ai .

 

Propunerile Comisiei Europene vor reduce sarcina juridica in situatiile de genul celor in care un membru al familiei care detine bunuri in alta tara a UE decedeaza.

Dupa publicarea propunerilor in , care va avea loc cel mai probabil in cateva saptamani, statele membre vor avea la dispozitie 3 ani pentru a alinia legislatia lor nationala, astfel incat noile norme ale UE in materie de succesiuni sa intre in vigoare.

„Aproximativ 12,3 milioane de europeni locuiesc intr-o alta tara a UE decat cea de origine, in fiecare an inregistrandu-se aproximativ 450 000 de succesiuni internationale, in valoare de peste 120 de miliarde de euro.

In prezent, normele diferite in materie de competenta judiciara si lege aplicabila din cele 27 de state membre ale UE creeaza neplaceri juridice pentru familiile indoliate”, a declarat Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie si vicepresedinte al Comisiei.

„Noile norme ale UE aprobate de catre Consiliu vor oferi securitate juridica miilor de familii implicate in succesiuni internationale.”

Decizia va duce la o simplificare substantiala a procedurilor de dezbatere a succesiunilor internationale, prin furnizarea unui criteriu unic care sa permita stabilirea atat a competentei judiciare, cat si a legii aplicabile in cazul unei succesiuni transfrontaliere: este vorba despre locul resedintei obisnuite a defunctului.

Va permite, de asemenea, cetatenilor sa isi planifice din timp succesiunea, in conditii de deplina securitate juridica. De asemenea, aprobarea pregateste contextul pentru introducerea unui certificat european de mostenitor, care va permite persoanelor sa dovedeasca statutul de mostenitor sau de administrator al unei succesiuni, fara ca, pe teritoriul UE, sa fie necesare alte formalitati.

Aceasta va constitui un progres considerabil fata de situatia actuala, in care persoanele se confrunta uneori cu mari dificultati in exercitarea drepturilor lor. Rezultatul va fi accelerarea procedurilor si reducerea costurilor acestora.

Context

La 14 octombrie 2009, Comisia a propus un privind simplificarea procedurilor de dezbatere a succesiunilor internationale (a se vedea IP/09/1508).

Regulamentul respectiv prevede un criteriu unic de stabilire atat a autoritatilor competente, cat si a legii aplicabile in cazul unei succesiuni transfrontaliere: este vorba despre locul resedintei obisnuite a defunctului.

Cetatenii care isi au domiciliul in strainatate vor putea, cu toate acestea, sa opteze pentru varianta ca succesiunea lor, in totalitatea sa, sa faca obiectul legii corespunzatoare cetateniei acestora.

Sursa: Europa.eu

Distribuie acest articol!