0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Senatul, camera decizionala, a aprobat ieri Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.304/2004 privind .

 

Proiectul a fost inaintat de catre Guvern si a fost adoptat rapid de catre Parlament. Potrivit expunerii de motive, aceste tribunale ar prelua cauze care au ca obiect societati, registrul comertului, concurenta neloiala, insolventa, cauze cu minori si de familie, cauze de contencios administrativ si fiscal, cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale.

Intentia manifestata de ministrul de Justitie este ca si litigiile pe clauze abuzive sa ajunga la o instanta de acest tip. Acest lucru vine in conditiile in care de la 1 octombrie au intrat in vigoare doua noi articole la legea 193/2000 care spun ca procesele pornite de ANPC sau de asociatiile de consumatori pot duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele care le contin.

Potrivit textului de lege, “tribunalele specializate preiau cauzele de competenta tribunalului in domeniile in care functioneaza”.

Decizia de incepere a activitatii apartine ministrului, la fel si competentele

Ministrul Justitiei este cel care va stabili cand si cum vor incepe sa functioneze aceste tribunale specializate.

“Datele la care vor incepe sa functioneze tribunalele specializate, judetele si localitatile in care vor incepe sa functioneze, denumirea acestora, precum si domeniile in care vor functiona se stabilesc, in mod esalonat, prin ordin al ministrului justitie, cu avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii”, se arata in textul de lege.

Procesele pe rol se muta din oficiu la noile instante

De asemenea, un amendament al comisiei de raport din Senat trimite toate procesele aflate pe rol la tribunalele specializate, din oficiu, daca este de competenta acestora.

“Cauzele aflate in curs de judecata la data inceperii functionarii tribunalelor specializate, potrivit art.142 alin.(1), se vor trimite acestora, pe cale administrativa, din oficiu, spre solutionare. Tribunalul specializat este competent si in caz de trimitere spre rejudecare”, potrivit unicului amendament aprobat de Comisia juridica a Senatului.

Sursa: Economica.net

Distribuie acest articol!