0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Hotararile judecatoresti straine ar putea fi recunoscute in Romania, daca vor fi in acord cu principiile fundamentale ale ordinii de drept a statului roman, se arata intr-un proiect de act normativ lansat in dezbatere publica. In acelasi timp, proiectul de lege stabileste ca, in situatiile in care persoana condamnata beneficiaza in Romania de imunitate de jurisdictie penala sau a parasit Romania, stabilindu-si domiciliul intr-un alt stat, hotararea nu va fi recunoscuta.

 

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala a fost supus recent dezbaterii publice de Ministerul Justitiei si, conform expunerii de motive, “instituie reguli noi necesare asigurarii unei cat mai mare stabilitati a practicii judiciare in domeniul recunoasterii si executarii in Romania a hotararilor judecatoresti straine, respectiv cel al recunoasterii si executarii in strainatate al hotararilor judecatoresti romane”.

Conform propunerii legislative, o hotarare judecatoreasca straina poate fi recunoscuta in Romania, daca produce efecte juridice potrivit legii penale romane si daca indeplineste cateva conditii:

•hotararea este definitiva si executorie;
•fapta pentru care s-a aplicat pedeapsa ar fi constituit, in cazul in care ar fi fost savarsita pe teritoriul tarii, o infractiune si autorul ar fi fost sanctionabil. In cazul in care pedeapsa a fost aplicata pentru mai multe infractiuni, verificarea conditiei se face pentru fiecare infractiune in parte;
•persoana condamnata a consimtit la executarea pedepsei in Romania, afara de cazul in care aceasta, dupa executarea pedepsei, ar fi expulzata in Romania;
•executarea in Romania a pedepsei detentiunii pe viata sau a inchisorii ori a masurii privative de libertate este de natura sa faciliteze reintegrarea sociala a persoanei condamnate.
Hotararea judecatoreasca straina mai poate fi recunoscuta si daca se refera la o infractiune savarsita in parte pe teritoriul Romaniei.

In ce situatii nu va fi recunoscuta in Romania o hotararea judecatoreasca straina?

Propunerea legislativa prevede si situatiile in care o hotarare judecatoreasca straina nu va fi recunoscuta in Romania, precum cazul in care pedeapsa a fost aplicata pe motive de rasa, religie, sex, nationalitate, limba, opinii politice sau ideologice ori de apartenenta la un anumit grup social.

Totodata, hotararea judecatoreasca straina nu va fi recunoscuta daca incalca principiile fundamentale ale ordinii de drept a statului roman sau daca se refera la o infractiune de natura politica sau o infractiune conexa unei infractiuni politice ori la o infractiune militara care nu este infractiune de drept comun;

In acelasi timp, daca persoana a fost condamnata in Romania si ulterior intr-o alta tara pentru aceleasi fapte, hotararea straina nu va fi recunoscuta. Recunoasterea nu se va face nici in cazurile in care persoana condamnata beneficiaza in Romania de imunitate de jurisdictie penala sau a parasit Romania, stabilindu-si domiciliul intr-un alt stat.

Propunerea legislativa mai stabileste ca pedeapsa aplicata printr-o hotarare judecatoreasca straina, recunoscuta de instanta romana, se va executa in conditiile legii din Romania.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala a fost lansat joi in dezbatere publica de Ministerul Justitiei.
Sursa: Avocatnet

Distribuie acest articol!