Go to Top

Guvernul a reglementat situatia produselor traditionale

Dupa mai multe luni de dezbateri, Guvernul a aprobat un ordin prin care se reglementeaza situatia produselor traditionale. Acestea trebuie sa indeplineasca o multitudine de conditii, iar de luna viitoare vor fi comercializate purtand un logo specific.

 

Ordinul Ministerului Agriculturii, al Sanatatii si al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) care reglementeaza situatia produselor traditionale a fost publicat in Monitorul Oficial si va intra in vigoare de luna viitoare. Consumatorii vor putea identifica astfel mai usor aceste produse, iar fabricantii care  faceau concurenta neloiala “marketandu-si” alimentele in acest fel vor trebui sa gaseasca noi metode de a-si spori vanzarile. Aceasta pentru ca intrarea in vigoare a actului normativ va permite trierea mai minutioasa a produselor care vor putea fi comercialiazate sub denumirea de “”. Din datele Ministerului de resort, in momentul de fata exista in jur de 4.200 de produse traditionale inregistrate ca atare la Ministerul Agriculturii, dar pana si oficialitatile se indoiesc  de veridicitatea lor.

Ce este un produs traditional

Potrivit ordinului, produs traditional este un produs alimentar fabricat pe teritoriul national si pentru care se utilizeaza materii prime locale, care nu are in compozitia lui aditivi alimentari, care prezinta o reteta traditionala, un mod de productie si/sau de prelucrare si un procedeu tehnologic traditional si care se distinge de alte produse semilare apartinand aceleiasi categorii. Pentru a putea fi comercializat sub aceasta denumire, produsul respectiv trebuie atestat ca fiind traditional si trebuie sa figureze in infiintat si administrat de catre Ministerul Agriculturii. De asemenea, numai acele alimente care se obtin si prin operatiuni de prelucrare realizate manual vor putea fi vandute drept produse traditionale.

Sursa: Economica.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *