0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Fiscul nu mai poate pune poprire pe conturile bancare ale contribuabililor,  pentru stingerea creantelor fiscale, fara sa-i instiinteze in prealabil, se  precizeaza intr-un act normativ care a modificat Codul de procedura fiscala si  care a intrat recent in vigoare. Conform noilor dispozitii, poprirea se va putea  realiza doar in anumite conditii, care sunt in avantajul firmelor.

 

OUG nr. 8/2014, publicata in Monitorul Oficial,  Partea I, nr. 151 din 28 februarie 2014 si care a intrat in vigoare la  aceeasi data, a modificat prevederile referitoare la poprire cuprinse in Codul  de procedura fiscala.

Mai exact, noile reglementari stabilesc ca pentru stingerea creantelor  fiscale, Fiscul va putea pune poprire pe conturile bancare ale contribuabilor doar la implinirea termenului de 30 de zile de la data la care au  comunicat acest lucru contribuabililor, adica data comunicarii somatiei.

Pentru stingerea creantelor fiscale, debitorii titulari de conturi  bancare pot fi urmariti prin poprire asupra sumelor din conturile bancare,  prevederile alin. (5) aplicandu-se in mod corespunzator. In acest caz, prin  exceptie de la art. 145 alin. (1), poprirea nu poate fi  infiintata inainte de implinirea unui termen de 30 de zile de la data  comunicarii somatiei”, se precizeaza in OUG nr. 8/2014.

Pana acum, lucrurile functionau diferit, in sensul ca intai erau blocate  conturile si de abia dupa aceea erau instiintati contribuabilii. Vechile  reglementari prevedeau ca organele fiscale puneau poprire pe conturile firmelor  si odata cu transmiterea somatiei si a titlului executoriu catre acestea  trimiteau si la bancile la care erau deschise conturile adresa de infiintare a  poprii. In plus, Codul de procedura fiscala mentiona vag ca despre aceasta  masura urma sa fie instiintat si debitorul, insa nu specifica in mod concret un  anumit termen.

Acum insa, noile dispozitii, care au intrat in vigoare pe 28  februarie, detaliaza ca Fiscul va putea bloca conturile bancare ale  firmelor, numai dupa ce se va implini termenul de 30 de zile de la data  la care le-a comunicat acest lucru.

Aceasta masura a fost luata pentru a veni in intampinarea mediului de  afaceri cu privire la efectele negative ale infiintarii popririi inainte de  comunicarea somatiei, se precizeaza in preambulul OUG nr. 8/2014.

Sursa: Avocatnet

Distribuie acest articol!