0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

pentru comiterea de infractiuni este mai eficienta, putand produce un impact social foarte puternic, daca hotararea de condamnare este adusa la cunostinta publica, pentru ca cei care ar putea intra in relatii cu persoanele juridice aflate in conflict cu legea penala sa fie avertizati de aceasta imprejurare.

 

Afisarea sau este o pedeapsa cu efecte pozitive pe planul scopului pedepsei, deoarece ea afecteaza imaginea pe piata a persoanei juridice. Aceasta sanctiune este o pedeapsa care realizeaza si o puternica preventie generala, avand in vedere consecintele publicarii unei hotarari de condamnare referitor la relatiile de afaceri ale persoanei juridice in cauza.

In jurisprudenta franceza s-a decis ca nu se poate aplica aceasta pedeapsa complementara daca „ar putea avea consecinte fatale pentru supravietuirea intreprinderii”. In ceea ce ne priveste, credem ca trebuie facuta delimitarea intre infractiunile grave si cele mai putin grave. In cazul infractiunilor deosebit de grave, mai ales cand se aplica pedeapsa dizolvarii sau suspendarii activitatii, interesul general al incunostintarii tertilor il depaseste pe cel particular, apartinand persoanei juridice care raspunde penal.

Afisarea hotararii definitive de condamnare sau difuzarea acesteia se realizeaza pe cheltuiala persoanei juridice condamnate. Prin afisarea sau difuzarea hotararii de condamnare nu poate fi dezvaluita identitatea victimei, afara de cazul in care exista acordul acesteia sau al reprezentantului sau legal.

Afisarea hotararii de condamnare se realizeaza in extras, in forma si locul stabilite de instanta, pentru o perioada cuprinsa intre o luna si 3 luni. Difuzarea hotararii de condamnare se face in extras si in forma stabilita de instanta, prin intermediul presei scrise sau audiovizuale ori prin alte mijloace de comunicare audiovizuala, desemnate de instanta.

Daca difuzarea se face prin presa scrisa sau audiovizuala instanta stabileste numarul aparitiilor, care nu poate fi mai mare de 10, iar in cazul difuzarii prin alte mijloace audiovizuale, durata acesteia nu poate depasi 3 luni.

In doctrina se discuta in legatura cu elementele pe care trebuie sa le cuprinda extrasul hotararii judecatoresti de condamnare a persoanei juridice, fiind facuta recomandarea ca acesta sa aiba forma unui comunicat de presa.

Avand in vedere ca, pe de o parte, legea vorbeste de „extras”, al carui continut este stabilit in principiu in , iar, pe de alta parte, extrasul poate avea „forma stabilita de instanta”, consideram ca documentul ce va face obiectul publicarii sau difuzarii trebuie sa cuprinda dispozitivul hotararii si anumite elemente pe baza carora publicul tinta sa-si poata face o imagine despre infractiunea comisa, identitatea persoanei juridice si alte elemente menite sa intregeasca un tablou fidel, protejand identitatea altor persoane, inclusiv a victimei.

Punerea in executare a pedepsei complementare a afisarii sau difuzarii hotararii de condamnare se face potrivit dispozitiilor Codului de procedura penala.

Sursa: Infolegal

Distribuie acest articol!