0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Modificarile propuse vizeaza, in principal, introducerea unor noi probe de concurs sau cresterea ponderii acelor probe de concurs care au drept scop verificarea abilitatilor necesare exercitarii profesiei de magistrat, cu mentinerea standardelor de exigenta a probelor de verificare a cunostintelor juridice.

 

Propunerile de modificare au fost prezentate de CSM si INM in cadrul unei dezbaterii organizate in data de 7 decembrie 2010 in Aula Institutului National al Magistraturii, trasand liniile directoare de imbunatatire a recrutarii si formarii initiale a magistratilor.

S-au formulat propuneri de modificare a dispozitiilor actuale care reglementeaza recrutarea si formarea initiala a magistratilor:

1. Referitor la recrutarea magistratilor
– pentru concursul de admitere la INM – modificarile propuse vizeaza, pe de o parte, introducerea unor noi probe de concurs sau cresterea ponderii acelor probe de concurs care au drept scop verificarea abilitatilor necesare exercitarii profesiei de magistrat, cu mentinerea standardelor de exigenta a probelor de verificare a cunostintelor juridice, iar pe de alta parte, modificarea unor dispozitii vizand organizarea si desfasurarea concursului, necesare pentru remedierea disfunctionalitatilor aparute la ultimele concursuri.

– pentru recrutarea si formarea initiala a magistratilor recrutati conform art. 33 din Legea nr. 303/2004 – modificarile propuse vizeaza:
a) garantarea unor standarde de recrutare adecvate pentru toti magistratii nou recrutati, indiferent de conditiile de accedere in magistratura, prin uniformizarea modalitatilor de recrutare pentru cele doua categorii de candidati pentru functia de judecator sau procuror (candidati cu experienta in profesii juridice si candidati fara experienta in profesii juridice);
b) revizuirea programului de formare initiala a magistratilor astfel recrutati, pentru a se asigura insusirea competentelor specifice exercitarii functiei si modificarea statutului acestei categorii de magistrati in perioada formarii initiale;
c) verificarea insusirii competentelor specifice exercitarii functiei la finalizarea perioadei de 6 luni de formare initiala.

2. Referitor la durata, structura si curricula formarii initiale in cadrul INM
Au fost conturate cateva propuneri preliminare, care vor fi analizate si dezvoltate printr-o mai larga consultare si implicare a formatorilor INM (inclusiv a tutorilor de practica).

Propunerile formulate au pornit de la necesitatea mentinerii duratei actuale a cursurilor INM de 2 ani (avand in vedere si durata formarii initiale in majoritatea statelor europene), idee rezultata din dezbaterile care au avut loc la 30 iunie 2010.

Ca urmare, discutiile s-au concentrat pe modificarea structurii perioadei de formare initiala si a curriculei INM, modificari care au un dublu scop:
– accentuarea caracterului practic al formarii initiale in cadrul INM;
– accentuarea componentei formative care vizeaza dezvoltarea abilitatilor si competentele specifice functiei de magistrat, insusirea normelor deontologice, constientizarea rolului profesional si a apartenentei la profesie.

Propunerile detaliate vor fi supuse dezbaterii sistemului judiciar si, ulterior, vor constitui baza modificarilor regulamentare pe care le va initia Consiliul Superior al Magistraturii pentru cresterea gradului de profesionalism in sistemul judiciar romanesc si imbunatatirea modului de functionare a institutului.

Demersul Consiliului Superior al Magistraturii se inscrie pe linia recomandarile cuprinse in rapoartele de monitorizare ale Comisiei europene din cadrul MCV, privind:
– necesitatea ca „recrutarea tinerilor magistrati (…) sa se faca cu mentinerea unui inalt grad de exigenta, care sa asigure posibilitatea functionarii eficiente a acestora in cadrul sistemului”;
-„cresterea capacitatii INM in ceea ce priveste formarea initiala si continua si luarea de masuri in vederea garantarii unor standarde profesionale adecvate pentru toti magistratii nou recrutati, de exemplu prin extinderea obligativitatii de a promova examenul de capacitate la toti candidatii recrutati, indiferent de modul de accedere in profesie”.

Sursa: CSM

Distribuie acest articol!