0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Sansele ca termenul de valabilitate a unui pasaport romanesc sa fie prelungit pana la 10 ani, asa cum este cazul mai multor tari europene, sunt nule pana in 2017. Explicatia consta in faptul ca cipul este introdus in pagina de policarbonat, iar nu poate sa garanteze o perioada extinsa.

 

Perioada de 5 ani in ceea ce priveste valabilitatea, dar si termenul prelungit atunci cand vine vorba de eliberarea pasapoartelor sunt doua dintre problemele pe care romanii le-au resimtit din 2009 si pana in prezent, de cand a fost implementat actualul sistem. De altfel, o initiativa legislativa pe acest subiect a fost inaintata Senatului in toamna, insa a fost respinsa, in prezent aflandu-se pe masa deputatilor, care au putere decizionala in acest caz. Guvernul insa da sanse mici reusitei proiectului, motivand si lipsa de experienta a celor de la Imprimeria Nationala.

„Perioada de valabilitate de 10 ani este caracteristica statelor cu cipul introdus in coperta pasaportului si pe pagina de date de hartie, unde nu sunt necesare operatiuni de laminare a straturilor de policarbonat la temperaturi inalte. Avand in vedere structura pasaportului electronic romanesc, cu cipul introdus in pagina de policarbonat, si faptul ca a fost executat din 2009 fara o experienta anterioara indelungata in domeniu, termenul de 5 ani este recomandat de producatorii de material destinat paginilor de date din policarbonat”, au explicat reprezentantii Guvernului.

Putem spera abia peste 3 ani

In timp ce tari precum Slovenia si Irlanda dispun de pasapoarte similare cu cele romanesti, insa care au o valabilitate de 10 ani, oficialii nostri sustin ca abia dupa 2017 iau in calcul implementarea unui cip cu durata mai lunga de viata. „Conform producatorului, abia dupa 8-10 ani de la implementarea solutiei pasaportului electronic se poate analiza o perioada de valabilitate mai mare, pana la aceasta data Compania Nationala Imprimeria Nationala SA nefiind in masura sa garanteze functionarea cipului cu o perioada de valabilitate extinsa”, se arata in argumentarea Guvernului.

Sursa: Puterea

Distribuie acest articol!