0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

nu este un drept consacrat de lege. De aceea, angajatorul are obligatia sa-l acorde numai daca a fost stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin contractul individual de munca.

 

Obisnuiti, ani de zile, ca la salariul de baza sa li se adauge si traditionalul , mai multi cititori nu inteleg de ce, in ultimii ani: „Acest spor se da pe ochi frumosi, adica unii il primesc, iar altii, nu. Legea nu e una pentru toti angajatii? Si comunistii il dadeau, fara exceptii! Nu regret timpurile alea, dar mi se pare normal ca macar acest spor sa se dea la toti angajatii, si de la stat, si de la privat. Am auzit ca s-a bagat la salariu, numai ca eu n-am simtit asta. Cum mai e legal cu sporul sau bonusul asta? Alexandru Lucian”. „Am muncit ani de zile si am primit mereu spor de vechime. De doi ani, seful ne-a taiat sporul, spune ca nu-l obliga legea sa ni-l dea. E corect? I. Mihai”.

Am rugat-o pe Mihaela Crivea, specialist in probleme de munca, sa ne spuna cum stau lucrurile in privinta sporului de vechime potrivit actualei legislatii a muncii. Pentru lamurirea lucrurilor, ne-a explicat ca vechimea in munca reprezinta totalitatea perioadelor in care o persoana a muncit pe baza unui contract individual de munca, sporul de vechime fiind acordat pentru intreaga perioada in care a existat calitatea de salariat. Prin urmare, calculul sporului pentru vechime se face in functie de anii de activitate ca si salariat, iar sporul pentru vechime in munca se acorda pentru intreaga perioada in care persoana are calitatea de salariat: „Si in situatiile cand se acorda, cuantumul sporului de vechime difera de la angajat la angajat, desi fiecare primeste procentul fix stabilit de lege”.

In plus, potrivit noului Cod al Muncii, sporurile au fost impartite in doua categorii distincte: legale sau conventionale, chiar daca pentru munca prestata in baza unui contract individual de munca, salariatul poate primi si spor de vechime.

Ce inseamna sporuri legale?

Nimic altceva decat acele spo-ruri pe care angajatorul are obligatia sa le acorde in baza legii. În aceasta categorie sunt incluse sporul pentru munca suplimentara, sporul pentru munca in zilele de repaus saptamanal, sporul pentru munca in zilele de sarbatoare legala, sporul pentru munca de noapte etc.

Sporurile conventionale

Sunt acele sporuri pe care angajatorul are obligatia sa le acorde. Atentie, insa, aceasta obligatie ii revine numai daca sporurile respective au fost negociate si introduse in contractul individual de munca. Si, aici, este vorba atat de sporul pentru vechimea in munca, sporul pentru stabilitate, cat si alte sporuri negociate la angajare.

Sporul de vechime, facultativ

In concluzie, pentru clarificarea lucrurilor, specialista precizeaza ca dupa intrarea in vigoare a noii legislatii a muncii, sporul de vechime nu mai este obligatoriu prin lege.

Sursa: Cuget Liber

Distribuie acest articol!