0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Daca vreti sa mergeti sa va tratati pentru dureri de spate, oase si nu numai, aveti dreptul la concediu platit. De asemenea, in afectiuni grave, precum TBC sau cancer, se poate ajunge pana la 183 de zile de concediu medical.

 

Orice roman care plateste are dreptul la mai multe tipuri de concedii, inclusiv pentru situatii mai putin stiute gen prevenirea imbolnavirilor, recuperarea capacitatii de munca sau pentru ingrijirea copilului bolnav.

Indemnizatia primita poate ajunge pana la suta la suta din venituri. Mai mult decat atat, in cazul urgentelor medicale sau a unor boli contagioase, dreptul la concediu medical se acorda chiar si fara plata asigurarilor de sanatate.

Comisie speciala, dupa 91 de zile de stat acasa

Cel mai cunoscut tip de concediu de care beneficiaza asiguratii este cel medical. Indemnizatia de concediu se suporta intr-o prima faza de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca. Ulterior, ajutorul se plateste din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu ziua urmatoare celor suportate de angajator si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia. Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire. Începand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.

Aveti dreptul sa va odihniti dupa proceduri

Nu doar imbolnavirile deja aparute pot beneficia de acest sistem de protectie, ci si unele preventive. “Spre exemplu, cei care merg la proceduri gen fizioterapie e normal sa isi ia concediu medical dupa ce fac procedura, sa stea linistiti. Au nevoie de o recomandare din partea medicului curant de familie sau de la specialist pentru a primi medical si a primi 75% din salariu“, spune purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate a Muncipiului Bucuresti, Cristina Calinou.

Reguli care usureaza birocratia

Pentru a primi indemnizatiile la timp trebuie respectate cateva conditii.

– Sa se anunte angajatorul despre (24 de ore de la data acordarii lui, iar daca a fost acordat in zile nelucratoare, in prima zi lucratoare). – Sa se depuna certificatul la platitor pana pe data de 5 ale lunii ulterioare celei in care a fost acordat certificatul. – Nu e neaparat nevoie ca asiguratul sa mearga sa isi ceara drepturile, o poate face si printr-un reprezentat legal.

“Legea nu prevede in mod explicit ca salariatul sa prezinte personal concediul medical. Daca este vorba de persoane fizice nesalariate, care isi primesc indemnizatia de concediu medical de la CASMB, pot veni in numele lor persoanele imputernicite in acest sens. Imputernicirile nu trebuie legalizate la notar. Asiguratul scrie pe o foaie si semneaza ca imputerniceste persoana respectiva sa o reprezinte“, adauga reprezentatul CASMB.

Sursa: www.evz.ro

Distribuie acest articol!