0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA trebuie sa depuna pana joi, 7  noiembrie, declaratia 092 la organele fiscale. Transmiterea formularului fiscal  nu este obligatorie pentru toti platitorii taxei pe valoarea adaugata, ci numai  pentru cei care trebuie sa isi modifice perioada fiscala dupa efectuarea unei  achizitii intracomunitare.

 

Data de 7 noiembrie este termenul-limita pentru depunerea formularului 092, conform calendarului obligatiilor fiscale  publicat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Formularul 092 reprezinta “Declaratia de mentiuni privind schimbarea  perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA,  care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza  o achizitie intracomunitara taxabila in Romania“.
Acest formular il depun persoanele impozabile  inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care au  efectuat o achizitie intracomunitara taxabila in Romania in  luna octombrie 2013.
Pentru aceasta achizitie, ei sunt obligati sa-si modifice perioada  fiscala, devenind platitori de TVA lunar, atat pentru  anul curent, cat si pentru urmatorul an, potrivit articolului  1561 alineatul 62 din Codul Fiscal.
Conform articolului 1561 alineatul 61 din Codul  Fiscal, in cazul contribuabililor care utilizeaza trimestrul ca perioada fiscala  si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica din:
  • prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea TVA  aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a  respectivului trimestru;
  • a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei  aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a  respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor  constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea  obligatia depunerii unui decont de TVA;
  • prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei  aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui  trimestru calendaristic.
Totusi, daca in cursul anului urmator acesti contribuabilii nu fac  nicio achizitie intracomunitara, ei pot reveni la trimestrul  calendaristic drept perioada fiscala. Pentru a redobandi vechea perioada, ei  trebuie sa depuna, pana la data de 25 ianuarie inclusiv, declaratia de  mentiuni in care sa precizeze cifra de afaceri din anul  precedent.
Declaratia 092 se depune la organul fiscal competent in  termen de maximum cinci zile lucratoare de la finele lunii in  care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare.

Sursa: Avocatnet

Distribuie acest articol!