0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Modul prin care sunt impozitate veniturile din premii si jocuri de noroc presupune mai întâi de toate determinarea venitului net. Acesta reprezinta diferenta între venitul acordat/obtinut din premii/jocuri de noroc si suma considerata neimpozabila. Astfel, art. 77, referitor la retinerea impozitului aferent veniturilor din premii si din jocuri de noroc din Codul Fiscal 2010 arata ca:
(1) Veniturile sub forma de premii se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 16% aplicata asupra venitului net realizat din fiecare premiu.
(2) Veniturile din jocuri de noroc se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 25% aplicata asupra venitului net. Venitul net se calculeaza la nivelul câstigurilor realizate într-o zi de la acelasi organizator sau platitor.
(3) Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine platitorilor de venituri.
(4) Nu sunt impozabile veniturile obtinute din premii si din jocuri de noroc, în bani si/sau în natura, sub valoarea sumei neimpozabile stabilita în suma de 600 lei, realizate de contribuabil:
a) pentru fiecare premiu;
b) pentru câstigurile din jocuri de noroc, de la acelasi organizator sau platitor într-o singura zi.
(5) Impozitul calculat si retinut în momentul platii este impozit final.
(6) Impozitul pe venit astfel calculat si retinut se vireaza la bugetul de stat pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei în care a fost retinut.

Acordarea premiilor în natura.

Premiul reprezinta o recompensa materiala sau o distinctie acordata cuiva pentru meritele deosebite obtinute, de exemplu, într-un domeniu de activitate, la un concurs. La art. 42 si art. 75 alin. (1) din Codul Fiscal al României se stabileste ca veniturile din premii cuprind venituri în bani si/sau natura din concursuri, ca, de exemplu:
1) venituri sub forma de premii de orice fel, acordate oamenilor de cultura, stiinta si arta la gale, simpozioane, festivaluri, concursuri nationale sau internationale, concursuri pe meserii sau profesii;
2) venituri sub forma de premii în bani si/sau în natura acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor si altor specialisti prevazuti în legislatia în materie, pentru rezultatele obtinute la competitii sportive interne si internationale, altele decât:
a) premiile obtinute de sportivii medaliati la campionatele mondiale, europene si la jocurile olimpice. Nu sunt venituri impozabile premiile, primele si indemnizatiile sportive acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor si altor specialisti, prevazuti în legislatia în materie, în vederea realizarii obiectivelor de înalta performanta: clasarea pe podiumul de premiere la campionatele europene, campionatele mondiale si jocurile olimpice, precum si calificarea si participarea la turneele finale ale campionatelor mondiale si europene, prima grupa valorica, precum si la jocurile olimpice, în cazul jocurilor sportive. Nu sunt venituri impozabile primele si indemnizatiile sportive acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor si altor specialisti, prevazuti de legislatia în materie, în vederea pregatirii si participarii la competitiile internationale oficiale ale loturilor reprezentative ale României;
b) premiile si alte drepturi sub forma de cazare, masa, transport si altele asemenea, obtinute de elevi si studenti în cadrul competitiilor interne si internationale, inclusiv elevi si studenti nerezidenti în cadrul competitiilor desfasurate în România;
c) veniturile platite de entitatea cu care acestia au relatii generatoare de venituri din salarii;
3) venituri sub forma de premii obtinute urmare practicilor comerciale privind promovarea produselor/serviciilor prin publicitate, potrivi legii.

Sursa: Curierul National

Distribuie acest articol!